Logo vierklank.nl
Een etentje bij de Chinees heeft de teambuilding binnen de grote en in leeftijd zeer verschillende scheidsrechtergroep zeker bevorderd.
Een etentje bij de Chinees heeft de teambuilding binnen de grote en in leeftijd zeer verschillende scheidsrechtergroep zeker bevorderd.
Sport

Scheidsrechterszaken goed geregeld bij SVM

Hoofdcoördinator Scheidsrechterszaken van voetbalvereniging SVM uit Maartensdijk Michel Huigen heeft zijn zaken goed voor elkaar. En dat is prettig voor de club, want voor elke wedstrijd een scheidsrechter vinden is zeker niet altijd gemakkelijk.

door Kees Diepeveen

Net als bij andere verenigingen wordt het pas echt puzzelen, wanneer er plotseling gaten vallen in de scheidsrechtergroep, die ingezet wordt voor de wedstrijden. Dan komt Michel Huigen in actie om dat probleem op te lossen. Elke zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur is hij bij de vereniging aanwezig om op arbitragegebied alles zo goed mogelijk te laten verlopen.

Heftig reageren
Dat het niet alleen om dat soort problemen gaat wordt al snel duidelijk. Michel Huigen: 'Er zijn nog zoveel andere zaken die om actie vragen. Daar sta ik gelukkig niet alleen voor. Samen met een coördinator en nog twee begeleiders helpen we en ondersteunen we onze scheidsrechtergroep. Dat is ook nodig want er gebeurt veel in het veld. We weten allemaal dat scheidsrechters stevig in hun schoenen moeten staan omdat spelers nogal heftig kunnen reageren. Wij zorgen ervoor dat de scheidsrechters daarop in kunnen spelen en verlenen assistentie waar nodig, bijvoorbeeld bij het maken van een rapport, wanneer spelers zijn verbaliseerd'.

Jeugdcompetitie
SVM beschikt over 20 scheidsrechters, die kunnen worden ingezet. Het bijzondere is dat er van deze groep 18 jeugdscheidsrechters zijn. Vier van deze scheidsrechters fluiten al vanaf 13 jaar. Deze jeugdige scheidsrechters worden in de jeugdcompetitie ingezet. Michel: 'Dat gaat heel goed. De jeugdige voetballers reageren daar ook niet vreemd op. Al deze scheidsrechters zijn opgeleid door de KNVB. We beoordelen en begeleiden deze jongeren intensief. Natuurlijk gebeuren er dingen waardoor bij sommigen de motivatie terugloopt. Wij proberen door gesprekken de motivatie weer terug te brengen en kunnen hier ook de voorzitter voor inzetten'. Voorzitter Frans van der Tol: 'Daar besteed ik graag mijn tijd aan. We zijn afhankelijk van de scheidsrechters. Die moeten we koesteren en ondersteunen. Daar draag ik graag mijn steentje aan bij. Ik ben vroeger ook scheidsrechter geweest en weet wat er op hen af kan komen'.

Teambuilding
De opleiding van de scheidsrechters door de KNVB gebeurt vaak in Maartensdijk. Wanneer de deelnemers slagen krijgen de volwassen SVM' ers een scheidsrechterstenue van de vereniging en de jongeren een jasje. Michel: 'Daarna gaan we de begeleiding goed regelen en zorgen we dat de spelregelkennis op niveau blijft. We proberen ook binnen de scheidsrechtergroep de teambuilding te bevorderen, zodat men ook onderling bij elkaar te rade gaat. In dat kader zijn we vorig jaar met elkaar naar de chinees geweest'.

Bij voorzitter Frans van der Tol moet nog wel van het hart, dat de KNVB de wedstrijden anders zou moeten plannen. Nu worden alle thuiswedstrijden tegelijk gepland en de zaterdag daarop zijn er alleen maar uitwedstrijden. Een anders gespreid wedstrijdschema zou bij de inzet van scheidsrechters veel helpen'.

Meer berichten