Marijn Peperkamp woonde als Gast van de Raad de vergadering bij.
Marijn Peperkamp woonde als Gast van de Raad de vergadering bij.

Uit de gemeenteraadraad van 21 december

Algemeen Algemeen

door Guus Geebel

Op uitnodiging van Henk Zandvliet (GroenLinks) woont Marijn Peperkamp de raadsvergadering bij als Gast van de Raad. Marijn staat op nummer 3 van de lijst van GroenLinks bij de komende raadsverkiezingen.

Kredietvoorstel
De gemeenteraad ging unaniem akkoord met het kredietvoorstel van B en W om € 70.000 beschikbaar te stellen voor het uitwerken van de voorkeursvariant voor exploitatie en beheer van het nieuwe zwembad Brandenburg, de Kees Boekehal en De Vierstee. In de commissie Openbare Ruimte had al een uitgebreide discussie plaatsgevonden. Aanvullende vragen van de fracties werden in de raad beantwoord door wethouder Anne Brommersma, die de door griep gevelde wethouder Madeleine Bakker verving. Zij deelt mee dat het voorstel na de commissievergadering op twee punten is aangepast. 'Maar er zijn nog op twee punten toezeggingen gedaan, dus op vier punten is het voorstel veranderd. Er komt nog voor de zomer een raadsinformatieavond met alle informatie die uit dit onderzoek komt en de besluitvorming daarover. Als het zwembad geopend wordt moet er een nieuwe exploitant zijn. Het kan niet zo zijn dat we het op dat moment nog met de huidige organisatie doen. We gaan inderdaad naar publiek-publieke en publiek-private samenwerking kijken. Couleur local vindt het college ook erg belangrijk. Wat we nu vragen is een krediet van 70.000 euro.' De vragen over welke kant het op zou moeten gaan en waar het college op moet letten worden in de onderzoeksopdracht meegenomen. 'Het antwoord komt als het onderzoek is afgerond. Het college wil naar maatwerk kijken.'

JA/JA sticker
In een motie ingediend door Henk Zandvliet (GroenLinks) wordt gevraagd om naast een NEE/NEE en JA/NEE sticker op brievenbussen ook een JA/JA sticker in te voeren. Het gaat dus om brievenbussen waar nu geen sticker op zit en waar dan geen reclamedrukwerk bezorgd zal worden. Dit zal leiden tot minder papier- en grondstoffengebruik. Zandvliet noemt het een principebesluit. Krischan Hagedoorn (PvdA) wil het huidige systeem intensiveren en steunt de motie niet. De motie wordt verworpen.

Moties
Moties ingediend door Peter Schlamilch van Fractie Schlamilch (Forza) worden alle verworpen. Het betreft drie moties over genderbeleid in de gemeente, het antennebeleid in de bebouwde kom, veiliger maken van de stationstrap, de trap bij De Kwinkelier verbeteren, aandacht voor geluidschermen in Hollandsche Rading en het onderzoeksrapport naar de poliobesmetting op het voormalige RIVM-terrein. Een motie ingediend door Theo Aalbers (CU) met het verzoek de Jan van Eijcklaan zo snel mogelijk gedeeltelijk vrij te geven voor tweerichtingsverkeer wordt verworpen omdat de meerderheid eerst het advies van de bewonerswerkgroep wil afwachten.

Vragenuur
Krischan Hagedoorn (PvdA) stelt vragen over het nieuw te bouwen zwembad. Op de vraag of de plannen van de bouwer leiden tot een watertemperatuur boven de 30 graden antwoordt wethouder Ebbe Rost van Tonningen dat de technische problemen zijn opgelost en de beloofde temperatuur van 28 graden wordt gehaald. Het zegt verder dat het plan van eisen wordt gevolgd en dat de uitvoering binnen de financiële randvoorwaarden blijft. Op de vraag van Hagedoorn of de wethouder met de raad nog gaat communiceren antwoordt hij dat het om de uitvoering van een besluit van de raad gaat en communicatie met de raad niet nodig is. Communicatie met de gebruikers is vastgesteld in de tweede week van januari.