Een foto uit 1952; Jachtlaan ‘Doodweg’. (uit de digitale verzameling van Rienk Miedema)
Een foto uit 1952; Jachtlaan ‘Doodweg’. (uit de digitale verzameling van Rienk Miedema)

De Bilt toen en nu

Algemeen Historie

Wie nu de Jachtlaan inrijdt kan zich moeilijk indenken, dat dit vroeger een doodlopend zandpad was. Het pad liep vanaf de Soestdijkseweg achter het landgoed van Jagtlust langs. Het liep dood bij akkers en kwekerijen. Vandaar de onofficiële naam Doodweg.

Beide foto's zijn in de richting van de Soestdijkseweg genomen. Op de oude foto is links de afrastering van de kwekerij te zien. Alleen de arbeiderswoninkjes links zijn nog steeds aanwezig. Verdere bebouwing was er niet. Tuindorp, met haar rode daken, de Hertenlaan, Brandenburgerweg, Inventum: het werd pas vanaf het begin van de twintigste eeuw gebouwd.

Pad
Het pad bleef. Pas in de vijftiger jaren van de vorige eeuw veranderde dit toen de nieuwe wijk van het Jachtplan werd gebouwd. De opzet voor deze wijk was toentertijd uiterst modern door het vele groen. Het pad zelf werd nu een echte weg met Jachtlaan als naam. En er kwam een achterom naar het gemeentehuis Jagtlust. Aan de westzijde lagen de weilanden van het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid. Die gebruikte het lange tijd voor de beweiding van haar proefdieren. Proefdieren waren steeds minder nodig en het terrein kwam vrij voor woningbouw. Aan het eind van de vorige eeuw verrees hier de kleine wijk van het Fabiuspark; vernoemd naar de oud-burgemeester. Ook het karakter van de Jachtlaan veranderde toen. Er kwam een vrij-liggend fietspad, gescheiden van het autoverkeer door een brede groenstrook.   (Abe Postema)

Dit artikel is opgenomen in het decembernummer (4) van de 26ste jaargang van De Biltse Grift, het tijdschrift van de Historische Kring D'Oude School van De Bilt. Het nummer is verder gevuld met een verslag van de presentatie van het boek 'Honderd jaar Bilthoven' op 11 oktober en redacteur Bernard Schut wijdt er een korte bespreking aan.

Over Hessing, de befaamde importeur uit De Bilt van luxe automerken, gaat een artikel van Ed Heuvink. Jitte Roosendaal sprak met mevr. Barkmeijer, die in 1940 van Rotterdam naar Bilthoven verhuisde en hier de Tweede Wereldoorlog mee maakte. Kees Foor sluit het nummer af met een bijdrage over de sluis in de Biltse Grift, waarvan restanten nog te vinden zijn.

Voor niet-leden is het tijdschrift te koop bij Bouwman Boeken en The Readshop aan de Hessenweg in De Bilt, de Bilthovense Boekhandel aan de Julianalaan in Bilthoven en Gemakshop Henk Hillen aan de Planetenbaan in Bilthoven.[HvdB]

Het pad zelf werd nu een echte weg met Jachtlaan als naam.