Het jubilerende bruidspaar met locoburgemeester Madeleine Bakker.
Het jubilerende bruidspaar met locoburgemeester Madeleine Bakker.

Lonken in de kerk leidde tot zestig jaar huwelijk

Algemeen Ouderen

door Guus Geebel

Op dinsdag 2 januari was het zestig jaar geleden dat Thijs van Dongen en Ans Hesseling in Alphen aan den Rijn trouwden. Thijs was toen 23 en Ans 20 jaar oud. Locoburgemeester Madeleine Bakker kwam het echtpaar ter gelegenheid van dit huwelijksjubileum thuis feliciteren.

Thijs werd geboren in Rotterdam waar hij aan het begin van de oorlog het bombardement meemaakte. Zijn vader was schoenmaker en vond toen Thijs 12 jaar was een plek voor zijn bedrijf aan de Hessenweg in De Bilt. Ans groeide op in Alphen aan den Rijn in een gezin met vier kinderen waarvan zij de jongste was. Zij begon met werken als huishoudelijke hulp bij boeren. 'Mijn moeder is op 40-jarige leeftijd overleden en toen mijn oudste zus ging trouwen moest ik thuis het huishouden gaan doen.'

Begin
Thijs en Ans zagen elkaar voor het eerst in de kerk in De Bilt. Ans had in Alphen aan den Rijn een vriendin die familie had in De Bilt. Daar gingen ze samen een weekendje heen en gingen toen ook naar de kerk. Thijs was daar ook en had de meisjes zien zitten. Na de dienst stapte hij op ze af. Er waren niet direct verwachtingen maar er werden wel adressen uitgewisseld. Het weekend daarop was Thijs met een vriend naar Alphen aan den Rijn gefietst en ze stonden onaangekondigd voor de deur van haar ouderlijk huis. Haar vader had er moeite mee dat Thijs om tien uur 's avonds nog terugfietste naar De Bilt. 'Dat deugt niet, dat doet een jongen van 18 jaar niet', vond hij. 'We woonden in een arbeidershuisje zonder extra slaapgelegenheid. Bij latere bezoeken bleef hij wel slapen, maar op de grond in de kamer. We hebben bijna vijf jaar verkering gehad en zijn ook nog verloofd.' Toen Thijs in militaire dienst was kreeg hij wel een treinkaartje om weekenden naar Bilthoven te gaan, maar niet naar Alphen aan den Rijn. Toen hij na de diensttijd begon te verdienen kwam hij met de trein.

Werken
Thijs werd timmerman en was een goede vakman. Hij begon toen hij 13 was bij Hoedeman, een klein aannemersbedrijf op het dr. Letteplein. 'Ik liep een keer met een handkar en werd aangehouden door de politie die vroeg hoe oud ik was. Ik zei 13 maar je moest 14 zijn om te mogen werken. Hoedeman kreeg daarvoor een bekeuring. Hij werkte zo'n vijf jaar bij Hoedeman, tot die ging emigreren naar Canada. 'Hij wilde mij meenemen, maar mijn moeder wilde dat niet. Ik was nog geen 18 en had wel haar toestemming nodig.' Thijs ging daarna werken bij een makelaar in Bilthoven waarvoor hij in huizen die te koop werden aangeboden onderhoudswerk uitvoerde. Toen die man overleed trad hij voor de rest van zijn werkzame leven als onderhoudstimmerman in dienst van Bouwbedrijf De Jong Bilthoven. Hij denkt met veel genoegen aan die tijd terug, want hij heeft het daar altijd erg naar zijn zin gehad.

Klussen
Nadat ze getrouwd waren kregen ze woonruimte op de zolder van een huis tegenover het politiebureau in het oude dorp De Bilt. Daar had dominee van der Linden voor gezorgd. In De Bilt woonden ze drie jaar en verhuisden toen naar de Planetenbaan in Bilthoven. In 1974 verhuisden ze naar de huidige woning in Centrum 2 Bilthoven. 'Een vrouw stopte in die tijd met werken als ze getrouwd was, maar ik heb wel altijd aan veel mensen hulp geboden. Ik heb ook voor de ouders van Thijs gezorgd', vertelt Ans. Thijs heeft altijd veel geklust en had van de schuur een werkplaats gemaakt. Daarnaast deed hij kerkenwerk. Hij had jarenlang een volkstuin in het Kloosterpark in De Bilt, maar toen hij met de VUT was kreeg hij zoveel karweitjes op te knappen dat er voor de tuin geen tijd meer was. Het echtpaar kreeg drie dochters en een zoon. Er zijn zes kleinkinderen en 1 achterkleinkind.

Het diamanten huwelijksfeest vieren ze op een later tijdstip. Ans en Thijs van Dongen waren blij verrast met een felicitatie van Koning Willem-Alexander.