Logo vierklank.nl
 Nel Kars in de voorstelling 'Buigen voor Oranje'.
Nel Kars in de voorstelling 'Buigen voor Oranje'. (Foto: Frans Poot)
Kunst & Cultuur

Buigen voor Oranje in de Centrumkerk Bilthoven

Op zondagmiddag 14 januari speelt Nel Kars de solovoorstelling Buigen voor Oranje in de Centrumkerk aan de Julianalaan in Bilthoven.

De vele festiviteiten van het eerste eeuwfeest van Bilthoven liggen inmiddels al een paar maanden achter ons. Er is met plezier teruggekeken op het verleden en vooruit gekeken naar de toekomst.

Toneelvoorstelling
Wat was dat eigenlijk voor een tijd, de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw? In de solovoorstelling Buigen voor Oranje zet de landelijk bekende Bilthovense actrice Nel Kars op voortreffelijke wijze de tijdgeest van die jaren neer. Uitgebeeld in een toneelvoorstelling naar aanleiding van de gebeurtenissen op de achttiende verjaardag van prinses Juliana, op 30 april 1927. Het verhaal speelt zich af op paleis Noordeinde, waar de gasten zich verzamelen voor een galadiner als afronding van de uitbundige feestelijkheden van die dag. Het gerucht doet plotseling de ronde dat één van de gasten, een Javaanse sultanszoon, gewonnen is voor de destijds al smeulende onafhankelijkheidsstrijd van het toenmalige Nederlands-Indië. Heeft hij kwaad in de zin? Al snel houdt de kwestie alle gemoederen bezig.

Nel Kars
Nel Kars is een bijzondere persoonlijkheid die enthousiast en meeslepend kan vertellen over haar lange en bewogen carrière als actrice. Nel wordt ook wel de 'Koningin van het solotoneel' genoemd, onder meer omdat ze al zo'n 55 jaar uitsluitend solovoorstellingen geeft. Heel speciaal is dat Nel letterlijk alles zelf doet: het ontwerpen en maken van kostuums en decors, het samenstellen van geluidseffecten, het rijden in haar bus met materiaal, het bouwen, belichten, kleden, kappen, schminken en natuurlijk: spelen. In de voorstelling speelt Nel Kars maar liefst zes verschillende personages met evenzovele kostuums. Ze speelt zelfs voor het eerst in haar carrière met verve een mannelijke rol, namelijk die van Opperceremoniemeester van Koningin Wilhelmina. Alleen al aan zijn kostuum werkte ze maar liefst drie maanden. Deze uitzonderlijke vorm van ambachtelijkheid is inspirerend, zeker in een tijd waarin we weer op zoek zijn naar de manier waarop we het aloude ambacht en natuurlijke bereidingswijzen kunnen inpassen in ons soms maar al te drukke bestaan. We zien deze tendens naar meer ambachtelijkheid en duurzaamheid terug in de kunst, in het design, in de verbouw van groenten en fruit, in de voedselbereiding, de bierbrouwerij. Deze unieke voorstelling kan daarom vanuit meerdere interessante invalshoeken worden bekeken en staat garant voor een mooie zondagmiddag.

De voorstelling vangt aan om 16.00 uur en duurt ruim 2 uur. De zaal is een half uur van tevoren open. Na afloop is er gelegenheid om met een drankje na te praten. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de Bilthovense Boekhandel en Kantoorvakhandel Dapper op de Julianalaan te Bilthoven en Bouwman Boeken op de Hessenweg in De Bilt. Indien nog voorradig aan de zaal.


 

Meer berichten