Kyle Agterberg met zijn eerste trofee die hij bij de jeugd gewonnen heeft.
Kyle Agterberg met zijn eerste trofee die hij bij de jeugd gewonnen heeft.

Veldrijder Kyle Agterberg heeft ambities

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

De resultaten van de laatste weken liegen er niet om. Drie eerste plaatsen in de maand december geven aan dat de 18 jarige Kyle Agterberg uit Maartensdijk goed bezig is in zijn sport. Dit past geheel in de lijn die hij voor zichzelf heeft uitgestippeld: 'Proberen de allerbeste te worden'.

Op achtjarige leeftijd begon Kyle met wielrennen op een wegfiets. Af en toe nam hij deel aan een wedstrijd. Op negenjarige leeftijd wisselde hij de wegfiets in voor een mountainbike. Kyle werd lid van wielervereniging Stadion Nieuwegein en ging tweemaal per week met de jeugd trainen. Het veldrijden had hem gegrepen. Op 16 jarige leeftijd maakte hij als juniorrijder de overstap naar wielervereniging De Adelaar in Hilversum. Hier traint hij op het terrein rond de Anna's Hoeve met KNWU trainer Remco Kuylenburg die tevens zijn personal coach is. Nu hij 18 jaar is rijdt Kyle in de Beloften/Elite groep en boekt opvallende resultaten.

Bloedfanatiek
Kyle komt uit een sportief gezin. Vader Patrick heeft jarenlang gevoetbald bij DWSV (Utrecht) en is overgestapt op het fietsen en vond daarin zijn passie. Dat gold ook voor Kyle en zijn beide zussen, die ook gingen wielrennen. Zijn zussen zijn gestopt maar Kyle gaat volle bak door en is uiterst gemotiveerd. In zijn personal coach heeft hij de persoon die hem stuurt, coacht, koersen evalueert, hem van passende trainingsschema's voorziet en met hem contact heeft voor elke wedstrijd voor adviezen. Kyle:  'Soms moet hij me ook wel een beetje remmen, want ik ben bloedfanatiek en was soms een wildebras op de fiets wat niet altijd even goed uitpakte. Ik heb in 2016 beide sleutelbeenderen gebroken door flink onderuit te gaan. Daar ben ik nu wel wat slimmer in geworden en heb me bewust gericht om dat zo veel mogelijk te voorkomen en vooral op de fiets te blijven zitten. Dat gaat nu heel wat beter'.

Snelheidstraining
Nadat Kyle van de middelbare school kwam met een horecadiploma heeft hij zich volledig op het veldrijden gericht. Per week 16 tot 18 uur trainen en één of twee wedstrijden per week rijden. Kyle: 'Ik  kan dit doen omdat mijn ouders vierkant achter me staan en voor mijn materiaal zorgen. Ik realiseer me dat ik hier enorm mee bof.  Mijn vader gaat overal met me mee naar toe. Hij doet ook één maal per week snelheidstraining met mij op de scooter en ik er achter. In de kou is het niet altijd een pretje voor hem. Om wat bij te verdienen werk ik in de plaatselijke snackbar. Met fietsen verdien ik ook wel geld vooral als ik win. Een sponsor heb ik nog niet. Die hoop ik later wel te krijgen'.

Top zes van Nederland
Kyle heeft in zijn nog jonge wielercarrière al best mooie resultaten geboekt. Hij heeft ook wel een jaartje bij de Nieuwelingengroep gehad waarbij het allemaal niet wilde en hij wat gedemotiveerd raakte. Maartensdijker Dick van Barneveld heeft zich toen over hem ontfermd en bij hem weer het plezier in het veldrijden teruggebracht. Nu hij bij de Beloften/Elite groep rijdt gaat het steeds beter en behoort hij in zijn categorie al tot de top zes van Nederland. Alleen al deze maand heeft hij drie wedstrijden gewonnen: op 2 december in Zwartemeer, op 9 december in Amersfoort en op 29 december in Norg. En op 24 december nog derde in Boxtel. Indrukwekkende resultaten. En de plannen zijn duidelijk! 'Nederlands kampioen worden bij de Beloften/Elite en deelnemen aan het WK' stelt Kyle duidelijk.

Surhuisterveen
Op 14 januari 2018 wordt in Surhuisterveen het Nederlands Kampioenschap Veldrijden gehouden. Daar wil Kyle vlammen en zich laten zien, evenals op de wereldbekerwedstrijd GP Adrie van der Poel in Hoogerheide op 28 januari waar hij zo goed als zeker aan deelneemt.  'Ik heb geen duidelijk doel voor ogen voor de middellange termijn. Wil progressie blijven boeken, vooral minder vallen en natuurlijk er plezier in blijven houden'. Dit alles moet er toe leiden dat Kyle in zijn vierde jaar bij de Beloften/Elite moet proberen een profcontract bij een ploeg te scoren. 'En als dat is gelukt en ik blijf gezond' aldus Kyle 'dan streef ik naar het allerhoogste'.