Het diamanten bruidspaar met de burgemeester.
Het diamanten bruidspaar met de burgemeester.

Echtpaar Van der Steeg-van Sandwijk zestig jaar getrouwd

Algemeen Ouderen

door Guus Geebel

Op dinsdag 19 december was het zestig jaar geleden dat Piet van der Steeg en Anneke Sandwijk in Utrecht in het huwelijk traden. Hij was toen 25 en zij was de dag ervoor 24 jaar geworden. Burgemeester Sjoerd Potters kwam het echtpaar thuis feliciteren met dit huwelijksjubileum.

Anneke is geboren in de Kanaalstraat in Utrecht en Piet werd geboren in Alkmaar waar hij zijn jongste jaren beleefde. 'Ik heb de Duitsers Alkmaar nog binnen zien komen.' Op achtjarige leeftijd verhuisde hij naar Utrecht. Zijn vader werkte bij Justitie en werd in november 1940 overgeplaatst naar Utrecht waar hij werkte in de strafgevangenis op het Wolvenplein. Het gezin woonde in Wittevrouwen waar hij ook naar school ging. Wittevrouwen heeft hij ervaren als een aparte gemeenschap in de stad. 'Alles was er en mijn ouders kochten ook alles in de directe omgeving. Alleen voor kleding gingen we af en toe naar de binnenstad. De straten stonden in die tijd vol met leveranciers want alles kwam aan huis.'

Kennismaking
Nadat Anneke twee jaar op de handelsdagschool had gezeten wilde ze van school af. 'Dat mocht ik van mijn ouders, maar ik moest dan wel naar de handelsavondschool in Wittevrouwen. Piet zat daar ook op en we zaten achter elkaar in de banken.' Zo leerden ze elkaar in september 1951 kennen. Anneke werkte drie maanden bij de Galeries Modernes en een paar jaar bij de Detam op de Maliebaan. Daarna werkte ze als eerste vrouwelijke employé op kantoor bij de gemeentelijke Reinigings-, Markt- en Havendienst op het Veemarktplein. Daar woonde ze ook sinds 1938 met haar ouders. Na de opleiding aan de avondschool verloren ze elkaar uit het oog en ging Piet in militaire dienst. Een dik jaar later kwamen ze elkaar weer tegen op de Croeselaan en niet lang daarna kregen ze verkering. 'Toen sloeg de vonk niet alleen over, het was gelijk brand', vertelt Piet lachend. In 1955 zijn ze verloofd. Anneke kan zich de eerste zoen nog goed herinneren. 'Die was op de Vleutenseweg bij slagerij De Tijdgeest.'

Wonen
Na hun trouwen trok het jonge echtpaar in bij de ouders van Anneke op het Veemarktplein, waar ze vijf jaar ingewoond hebben. 'Toen mijn ouders naar een bejaardenflat op het Kanaleneiland gingen kregen we het hele huis. We woonden er tot 1970 en zouden er nog gewoond hebben als het huis niet was afgebroken voor de jaarbeurs.' Ze verhuisden toen naar een eengezinswoning bij de Klopvaart op Overvecht. Daar woonde het gezin 34 jaar. Dertien jaar geleden verhuisden ze naar de huidige woning in De Leijen. Piet en Anneke van der Steeg kregen twee dochters en een zoon die helaas op anderhalf jarige leeftijd na een kortstondige ziekte is overleden. Ze hebben twee studerende kleinzonen.

Caravan
Piet van der Steeg vond de mulo niet interessant, daarom ging hij werken bij verschillende bedrijven en tegelijkertijd de handelsavondschool doen. In 1956 begon hij bij Paragon, later Moore Paragon, in Amsterdam. Het bedrijf maakte drukwerk voor administratieve systemen voor bedrijven. Hij maakte veel nieuwe ontwikkelingen op bedrijfsadministratief gebied mee. Na een jaar binnendienst kwam hij als vertegenwoordiger in de buitendienst. Hij bezocht bedrijven en adviseerde die met administratieve systemen op maat. Piet en Anneke hadden tot 2015 bijna 50 jaar lang een caravan waarmee ze heel Europa zijn doorgetrokken. Dat was hun grootste hobby, maar tuinieren is ook altijd een hobby geweest. Piet van der Steeg doet al dertig jaar vrijwilligerswerk. In woonzorgcentrum 't Huis aan de Vecht in Utrecht leidt hij elke dinsdag een kaartmiddag voor zo'n twaalf mensen. Het diamanten huwelijksjubileum vieren ze in De Biltsche Hoek.

Afbeelding