Vrijwilligster Marjolein van der Sterren en Tom gaan regelmatig met elkaar op stap.
Vrijwilligster Marjolein van der Sterren en Tom gaan regelmatig met elkaar op stap.

Tom en Marjolein: al vijf jaar dikke maatjes

Algemeen Algemeen

Al vijf jaar zijn ze dikke maatjes en doen alleen maar leuke dingen als ze elkaar zien. En elke afspraak eten ze een lekker taartje, dat is vaste prik. Tom (23) en Marjolein van der Sterren (29) zijn een stralend maatjeskoppel van vrijwilligersorganisatie Handjehelpen en vieren met veel plezier hun jubileum.

Naar de film, lekker zwemmen, naar het strand, waterfietsen, naar het theater, musea, uit eten. Het is één lange, mooie lijst met leuke dingen die Tom en Marjolein samen hebben gedaan. Marjolein is studentadviseur op het MBO en wilde naast haar baan graag wat voor een ander doen en meldde zich als vrijwilligster bij Handjehelpen. Daar werd ze gekoppeld aan Tom. Hij heeft een verstandelijke beperking. Voor zijn verjaardag kreeg hij van haar een duimdik fotoalbum met daarin allemaal foto's van hun uitjes. Hun beider ogen glinsteren bij het terug zien van al die mooie momenten als ze samen in het boekje bladeren. Ze hingen zelfs samen in een bakje aan een hijskraan naast Tivoli Vredenburg op de dag van de bouw. 'Het uitzicht was heel erg mooi', zegt Tom en ook de foto dat hij in museum Beeld en Geluid in Hilversum het journaal presenteert spreekt boekdelen. 'Maar de zee is het allerleukst', vertelt hij met een brede glimlach.

Neeeeee
Op de vraag of ze na vijf jaar hun maatjescontact gaan afsluiten klinkt een gelijktijdig en hartgrondig 'Neeee', en ze proesten het uit van het lachen. Ze hebben nog zoveel leuke plannetjes samen. Marjolein: 'Op naar de 10 jaar, hé Tom? Ik wil ons contact echt niet missen. Ik word er zo blij van en wij hebben zoveel plezier samen. Tom kan echt zo ontzettend van dingen genieten en denkt niet moeilijker dan nodig is. Daar zouden heel veel mensen wat van kunnen leren. Dit vrijwilligerswerk is een echte aanrader.'

Marjolein en Tom spreken zo eens in de in de zes à acht weken af en verzinnen vaak van tevoren wat ze willen gaan doen. Laatst waren ze naar de film Dikkertje Dap maar ze zijn ook al Tom's moeder aan wezen moedigen bij een hardloopwedstrijd. Ook zijn ze naar de dierentuin geweest.

Dieren
Tom is gek op beesten en werkt in Bilthoven elke dag op de kinderboerderij. Als jubileumuitje gaan ze samen zwemmen en taart eten, dat staat al vast. Vol trots vertelt Tom dat het de dag van het interview de 15e is en of dat wel genoteerd kan worden in het verhaal. Hij trekt vervolgens zijn jas aan en gaat de deur uit, Marjolein en Tom gaan op zoek naar een leuk restaurantje.

Nieuwe Maatjes
In de Bilt zoekt Handjehelpen vrijwilligers die stevig in de schoenen staan om bijvoorbeeld een vrouw met Niet Aangeboren Hersenletsel die pas weduwe is geworden tot steun te zijn of met een man met een verstandelijke beperking in het weekend een wandeltocht te maken. Handjehelpen heeft diverse vrijwilligersvacatures, er is altijd een mooie match te maken. Ook bijzonder vrijwilligerswerk doen? Kijk dan op www.handjehelpen.nl bij vrijwilligerswerk.           (Jeanet Nijeboer)