Logo vierklank.nl
Teus checkt of de koffieautomaat nog goed werkt.
Teus checkt of de koffieautomaat nog goed werkt.
Algemeen

Teus van den Ham: lokale held bij HDI

Televisiemakers Richard Breedveld en Erik Jan Trip laten de Biltse kijker deze winter kennismaken met diverse lokale helden, vrijwilligers die zich, meestal jarenlang, belangeloos inzetten voor de maatschappij, vaak nog naast hun reguliere baan. Wie zijn zij? En wat is hun drijfveer?

door Walter Eijndhoven

Deze week staat Teus van den Ham uit Bilthoven in het middelpunt. Eigenlijk vindt Teus van den Ham het maar niets om zo in de kijker te staan. Wat hij doet is immers normaal? Gewoon iets betekenen voor de maatschappij, iets doen voor anderen.

Manusje van alles
Al vanaf 2013 fietst Van den Ham tweemaal in de week van zijn huis naar het Helen Dowling Instituut (HDI) aan de Prof. Bronkhorstlaan in Bilthoven waar hij zich bezighoudt met allerlei klussen in en rond het gebouw. 'In 2010 kwam ik voor de eerste maal in contact met het Helen Dowling Instituut, dat toen nog in Utrecht stond', vertelt Van den Ham. 'Bij mijn vrouw was kanker geconstateerd en uiteindelijk kwam zij hier terecht bij het HDI. Helaas verloor zij de strijd tegen deze afschuwelijke ziekte, maar ik ben hier blijven hangen'. Later verscheen een advertentie van het HDI, dat vrijwilligers zocht voor haar nieuwe pand in Bilthoven. In 2013 begon hij als 'manusje van alles', zoals hij zichzelf liefst noemt.

Maatwerk
'Eigenlijk doe ik alle klussen in en rondom het gebouw. Iets verstellen, lampen verwisselen, electriciteit aanleggen, een schilderijtje ophangen, de drie koffieautomaten onderhouden en ik doe het onderhoud op het terrein', legt Van den Ham uit. Zijn zorgenkindje is de garage. In tijden van veel regen of sneeuw wil de garage nog weleens onderlopen. Van den Ham: 'In tijden van veel neerslag is de afvoer regelmatig verstopt. Om putjes leeg te scheppen gebruik ik zelfgemaakt gereedschap. Van een zinken plaatje heb ik ooit een schep gemaakt, precies ter grootte van de putjes. Dat is maatwerk en niet verkrijgbaar in een winkel. Daarnaast krijgt de garage twee à drie keer per jaar een grote onderhoudsbeurt, in het weekend. Het pand is dan gesloten en de garage leeg, zodat ik in alle rust mijn gang kan gaan'.

Van zijn beslissing om te reageren op deze functie heeft Van den Ham geen dag spijt gehad. Sociale contacten zijn belangrijk voor hem, zowel met het hechte team van vrijwilligers als met het personeel van het HDI.

Vrijdag 22 december is de uitzending over Teus van den Ham en het HDI te zien bij Ziggo op kanaal 43. Tussen 17.00 uur en 01.00 uur wordt de uitzending zonder onderbreking herhaald, overdag is er uitzending op elk heel uur. Ook te zien bij TV Gemist op www.regiotvdebilt.nl

Meer berichten