Ook wethouder Anne Brommersma mee de wijk in.
Ook wethouder Anne Brommersma mee de wijk in.

Bewoners De Leijen willen ondergrondse bakken voor afval

Algemeen Algemeen

De nieuwe PMD kliko's houden de gemoederen onder een deel van de inwoners van de gemeente De Bilt flink bezig. Zo ervaren verschillende bewoners uit De Leijen dat de kliko's teveel ruimte innemen in hun tuin. Zij hebben ideeën om ondergrondse bakken te plaatsen in de wijk en daar het plastic in te doen. Dit blijkt uit gesprekken die GroenLinks-leden deur aan deur voerden in deze Bilthovense woonwijk.

Leden van GroenLinks De Bilt, waaronder wethouder Anne Brommersma, vroegen afgelopen zaterdag aan bewoners van een aantal straten in De Leijen welke onderwerpen zij belangrijk vinden voor het gemeentelijk beleid. Een actueel onderwerp is het uitdelen door de gemeente van een extra kliko waardoor nu ook het PMD (plastic, metaal en drankkartons) afval goed gescheiden kan worden ingezameld. Met name huizen met kleinere tuinen ervaren de extra kliko als een last. Hoewel iedereen het goed vindt om een steentje bij te dragen aan het milieu, wordt de zin en noodzaak van een extra kliko niet altijd gezien. Uit de gesprekken blijkt dat veel mensen niet weten dat het vooraf scheiden ervoor gezorgd heeft dat de afvalstoffenheffing in 2018 omlaag gaat. Een aantal bewoners kwam met het idee om voor alle vier de afvalstromen ondergrondse bakken te plaatsen, zodat er geen kliko's meer nodig zijn.

Tunnel
De bewoners van De Leijen zijn over het algemeen erg blij dat de tunnel onder de Leijenseweg geopend is en je de wijk weer normaal in en uit kunt. De nieuwe rotonde wordt echter door sommigen wel als onveilig ervaren. En de mensen die vlakbij de tunnel wonen, ervaren geluidsoverlast door het autoverkeer. Het blijkt dat er op de Berlagelaan te vaak en te veel hard gereden wordt. De straat nodigt daar ook toe uit: het is een brede weg die relatief heel rustig is. Het is dan heel makkelijk om met name 's avonds het gaspedaal even extra in te drukken. Een inwoonster zegt hierover: 'Ik hoor 's avonds regelmatig motoren keihard over de weg gaan. Ik ben blij dat ik dan zelf niet op straat fiets, maar ik vrees wel dat het een keertje heel erg mis gaat'.

Lekker groen en duurzaam
Het is fijn wonen in De Leijen: de wijk is groen en het bos is vlakbij. Wel is het groenonderhoud nog een punt van aandacht: op sommige plekken groeit de boel te veel dicht en dat hindert vooral mensen met een buggy, rollator of rolstoel. Ook vroegen verschillende bewoners om een actievere rol van de gemeente in de overgang naar duurzame energie. Zo pleiten ze voor subsidies voor het plaatsen van zonnepanelen en voor een actieve inzet in de overgang naar aardgasvrij. Al met al wonen de mensen er naar volle tevredenheid, vaak al tientallen jaren: het is lekker rustig en dat bevalt ze goed. (Martine Kreuger)