Logo vierklank.nl
De kramen van 15 lokale ondernemers worden druk bezocht tijdens de voedselmarkt.
De kramen van 15 lokale ondernemers worden druk bezocht tijdens de voedselmarkt.
Activiteiten

Eerste voedselmarkt Biltsheerlijk in De Bilt

Vrijdag 15 december opende wethouder voor duurzaamheid Anne Brommersma de eerste voedselmarkt in De Bilt waar lokale producenten hun waar te koop aanboden. Ook Biltsheerlijk was van de partij met informatie over duurzaamheid, honing van een lokale imker en warme chocolademelk met slagroom.

door Walter Eijnhoven

Op 19 januari 2017 organiseerde Biltsheerlijk, samen met Joanne Penning van Samen voor De Bilt en Bauke Heikamp van de gemeente De Bilt het eerste 'voedselcafé'. De belangstelling was groot, de oranjerie bij Tuinderij Eyckenstein zat tjokvol geïnteresseerde betrokkenen bij duurzaam voedsel, die willen zorgen voor gezond eten en op een manier die ook gezond is voor de aarde.

Onhoudbaar
Het huidig voedselsysteem is op de lange termijn onhoudbaar en leidt uiteindelijk tot een hele serie problemen: ongezond voedsel, voedselverspilling, achteriutgang van de natuur, bodemonvruchtbaarheid, gebrekkig dierenwelzijn en klimaatverandering. Uit een zandlopermodel blijkt dat 65.000 boeren en tuinders via vijf inkoopkantoren hun producten verspreiden over 17 miljoen Nederlanders en dat de afstand producent- consument erg groot is.

Duurzame producten
Willy Douma, Maaike Noorlander en Joanne Ronhaar, allen van Biltsheerlijk, proberen lokale producenten dichterbij de consument te brengen. In De Bilt lukt dit steeds beter. Er zijn meer lokale (biologische) producenten, er zijn lokale producten te koop, er zijn voldoende volkstuinen en er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en fairtrade producten. In De Bilt groeit het aanbod van en de vraag naar duurzame producten. Vrijdagavond 15 december was een nieuw hoogtepunt voor Biltsheerlijk. 'In ons eerste voedselcafé op 19 januari is het idee ontstaan om een markt met lokale producenten te organiseren', vertelt Douma. 'Biltsheerlijk heeft dit idee de afgelopen maanden, samen met initiatiefnemers en vrijwilligers, uitgewerkt. Er is gediscussieerd over een locatie, wij hebben enquêtes en interviews afgenomen en potentiële marktverkopers benaderd'. Douma tenslotte: 'En dit is nog niet alles. In het voorjaar starten wij met een wekelijkse markt'.

Lokale producten
Op 15 december stonden op het plein aan de Dorpsstraat in de oude kern van De Bilt 15 lokale ondernemers met een kraam met milieuvriendelijk en lokaal geproduceerde producten, van vlees, groente en zuivel tot bonbons, bloemen en kerstbomen. Aanwezig waren: Landwinkel De Hooijerij, Boerderij Boom en Bos, Tuinderij 'n Groene Kans, Bonbon Margo, Tuinderij De Groene Steen, Bloemist Iris Plukt, Boerderij De Bonte Parels, Tuinderij Eyckenstein, Agnes Kruiden, Dapp Frietfiets, Zorgboederij Nieuw Toutenburg en Biltheerlijk. Wethouder Duurzaamheid Anne Brommersma: 'Als wethouder Duurzaamheid ben ik trots op dit initiatief,om duurzaam geproduceerd voedsel op de lokale markt af te zetten. Ik hoop dan ook dat dit het begin is van een mooie traditie'. Voor meer informatie over Biltsheerlijk: www.biltheerlijk.nl

Meer berichten