Logo vierklank.nl
Dominee Benedikte Bos en cantor-organist Seline Loef (r).
Dominee Benedikte Bos en cantor-organist Seline Loef (r).
Kerst

Adventsviering met kerstliederen in Engelse stijl

A Festival of Lessons and Carols heet de viering die dominee Benedikte Bos en cantor-organist Seline Loef op woensdagavond 20 december om 20.00 uur voor de derde keer in de Centrumkerk in Bilthoven vorm gaan geven. De viering duurt ongeveer een uur en na afloop is er glühwein en warme chocolademelk. De toegang is vrij.

door Guus Geebel

Het Festival of Nine Lessons and Carols wordt sinds 1918 jaarlijks gehouden in het King's College in Cambridge en bestaat uit liederen en negen vaste lezingen die betrekking hebben op het kerstverhaal. Deze bijzondere adventsdienst heeft vanaf de begintijd mensen over de hele wereld naar kerken en kathedralen getrokken om te genieten van de prachtige melodieën. Ze staan vaak uren in de rij om naar de lezingen en de muziek te luisteren, en liederen mee te zingen. Muziek vol verwachting als voorbereiding op het Kerstfeest.

Koor en samenzang
'De carols kunnen wisselen en er worden ook nieuwe geschreven, maar het eerste lied dat gezongen wordt is altijd Once in royal David's city en het laatste Hark the herald angels sing', vertelt Seline Loef. 'Dat gebeurt ook bij de viering in de Centrumkerk. In het programma zitten ook bekende Nederlandse kerstliederen. Het geheel wordt uitgevoerd door een koor van eigen mensen vanuit de kerk en er is samenzang. Sommige nummers en de wat moeilijkere carols worden alleen door het koor gezongen, maar de meeste worden samen gezongen. Bij de muziek verleent ook een trompettist medewerking.' Seline Loef leidt het muzikale gedeelte. Benedikte Bos houdt de lezingen. 'Een mooie aanloop om in de kerststemming te komen. Het is dus een viering met Engelse Carols, Nederlandse kerstliederen, enkele lezingen, allemaal in het Nederlands en geen preek', zegt Benedikte. Twee strengen met lichtjes gaan vanaf de Julianalaan tot de open deuren van de Centrumkerk zorgen voor een sfeervolle binnenkomst. De kerk is open om 19.30 en de viering begint om 20.00 uur.

Meer berichten