Henk Westbroek aan de koffieleut: 'Ik heb gezegd Doe jij het maar'. 
Henk Westbroek aan de koffieleut: 'Ik heb gezegd Doe jij het maar'. 

Henk Westbroek op bezoek in De Bilt

Algemeen Algemeen

Zanger, liedjesschrijver, presentator en kroegbaas Henk Westbroek was afgelopen vrijdag bij Bouwman Boeken om zijn eigen biografie te presenteren, geschreven door zijn vriend en journalist Martin Groenewold.

Naar eigen zeggen was Westbroek zelf al met het boek begonnen, 'maar op pagina 80 was ik pas bij mijn 2e levensjaar, want ik heb de neiging tot enige uitbundige breedheid. Dus ik heb gezegd: ik vertel het verhaal, jij mag het opschrijven.'

Burgemeester
Geliefd en verguisd, succesvol en omstreden, alle ingrediënten voor een spannend levensverhaal, dat volgens de Utrechter tot enige reuring zal leiden. 'Ik denk dat een paar mensen wel een beetje boos zullen worden, maar daar hou ik wel van', aldus Westbroek, die in het boek ook zijn politieke periode als voorman van Leefbaar Utrecht aan de orde laat komen. Westbroeks botsingen met de gevestigde orde zijn berucht: als politicus was Henk fel tegen de uitbreiding van de stad: Utrecht moest klein blijven! Dat laatste is hem niet gelukt, net als zijn ambitie om burgemeester van Utrecht te worden. Nieuwe politieke ambities koestert hij niet meer, hij voelt zicht te oud en ook de maatschappij is hem te ongeduldig geworden: 'Alles moet tegenwoordig in hapklare brokken geserveerd worden: een liedje mag nog maximaal 3 minuten duren en in schoolboeken wordt de Tachtigjarige oorlog in 160 woorden afgedaan'. (Peter Schlamilch)