Tygo (l) en Chemayne (r) reiken hun brieven uit aan de voorzitter van de Historische Kring Paul Meuwese.
Tygo (l) en Chemayne (r) reiken hun brieven uit aan de voorzitter van de Historische Kring Paul Meuwese.

Wethouder Mieras opent expositie Plaatselijke Figuren

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Vrijdagochtend 8 december opende wethouder Hans Mieras in het Lichtruim in Bilthoven de expositie van het project Plaatselijke Figuren. In het kader van het cultuureducatieproject van scholen bekeken 554 leerlingen uit groep 5 van het basisonderwijs diverse actuele en historische portretten van mensen uit hun eigen omgeving.

Het project Plaatselijke Figuren is onderdeel van het Cultuurprogramma en Kunstmenu. Via dit programma maken alle leerlingen van het basisonderwijs in De Bilt hun lokale culturele omgeving mee en leren er betekenis aan te geven. Via het Kunstmenu beleven zij jaarlijks een professionele kunstvorm. De ontmoetingen met kunstenaars en de cultuur om hen heen stimuleert leerlingen hun eigen creativiteit en talenten te ontwikkelen.

Daarom gingen in oktober gastlessen van start van beroepsfotografe Marije van der Hoeven, voor leerlingen uit de groepen 5 van het basisonderwijs. 'Het initiatief voor dit project ging uit van de Historische Kring D'Oude School en de Historische Vereniging Maartensdijk, in samenwerking met het Landschap Erfgoed Utrecht. Beide historische verenigingen vieren dit jaar hun 25-, en 30-jarig bestaan', vertelt Pleunie Terpstra van KunstCentraal. 'Met dit project willen wij de kinderen leren kijken naar een foto. Wat staat erop? Wie zijn het? In deze tijd van mobieltjes wordt een foto snel geschoten, eigenlijk zonder erbij na te denken. Met het project Plaatselijke Figuren willen wij weer terug naar de basis van fotografie. Kinderen laten nadenken over portretten van mensen uit hun eigen (vroegere) omgeving', vult Annemarie Hoornsman, directeur Wereldwijs aan. 'Na de gastlessen van Marije van der Hoeven kregen de kinderen de opdracht zelf portretten te maken en het resultaat daarvan wordt nu getoond tijdens deze expositie'.

Regionaal Historisch Centrum
Op de expositie hangen, naast oude foto's van beide historische verenigingen, groepsfoto's van de kinderen uit groep 5. Hierbij schrijven zij een brief, waarin zij over zichzelf vertellen. De groepsfoto's en de brieven worden voor toekomstige generaties bewaard in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Op die manier kan men later zien hoe kinderen, hier in De Bilt, leefden anno 2017.

Een groot aantal basisscholen uit gemeente De Bilt doet mee aan het project. De Groen van Prinstererschool, de Michaëlschool, de Regenboogschool, de Rietakker en de Patioschool De Kleine Prins uit De Bilt, de Julianaschool, de Werkplaats, de Van Dijckschool, de Theresiaschool en Wereldwijs uit Bilthoven, de Martin Luther Kingschool en de Kievit uit Maartensdijk en 't Kompas uit Westbroek. De expositie is nog tot maandag 8 januari te bezoeken in Het Lichtruim in Bilthoven. Meer over het project is te lezen op www.vanzoddentotpleisterplaats.nl