Frits Suvé in z'n kraam op hewt Maertensplein.
Frits Suvé in z'n kraam op hewt Maertensplein.

De kaasboer boert goed in Maartensdijk

Algemeen Algemeen

door Rob Klaassen

Frits Suvé staat nu zo'n ruim negen maanden met z'n Veendaler kaas elke donderdag op het Maertensplein. Wat zijn z'n ervaringen?

Frits: 'Het is hier in één woord grandioos. Het is fijn werken in Maartensdijk. Fijne mensen, trouwe klanten waarmee het vanaf de eerste dag klikte. Ze weten hier wat goeie kaas is. Mijn omzet is verdubbeld in die negen maanden dat ik hier sta. Ik schat dat zo'n 90% van de mensen die hier komen vaste klanten zijn. Mensen komen vaak van heinde en ver naar me toe. Ik heb klanten uit de wijde omgeving zoals uit Bilthoven, Leidsche Rijn, Maarssen en Hilversum. Vaak gaan ze dan elders op het plein boodschappen doen en bij het passeren van mijn kraam proeven ze dan even wat van mijn kaas. Iedereen kan bij mij volop proeven. Na dat voorzichtige proeven, kopen ze dan vaak een stuk kaas. Vaak is dat naast de vermaarde Veendaler kaas, tegenwoordig steeds ook meer boer Mulder kaas'.

Boer
'Boer Mulder kaas in een heerlijke kaas. Het bijzondere van die kaas is dat die romig is. De smaak ervan blijft in je mond hangen. Deze kaas wordt vaak gegeten bij een aperitief. De mensen die eenmaal mijn kaas geproefd hebben komen daarna graag weer op donderdag terug om kaas te kopen. Het bijzondere van boer Mulder kaas is, dat het eigenlijk geen echte boerenkaas is. Dit komt omdat ze niet van rauwe melk is gemaakt. Het is een boerderijkaas. Daarom mogen ook zwangere vrouwen deze kaas eten. Ik denk dat ik erin geslaagd ben de mensen in Maartensdijk ook voor deze specifieke smaak enthousiast te maken. Veel mensen zijn er zo enthousiast over mijn kaas, dat ze speciaal naar me toekomen om nog wat extra kaas in te slaan voordat ze op vakantie gaan. Mijn kaas is al naar Engeland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en zelfs naar Puerto Rico meegenomen. Kortom, mijn kaas is al de hele wereld over gegaan' .

Niet alleen
Frits vervolgt: 'Er komen hier zo veel mensen dat het bijna onmogelijk is om dit werk alleen aan te kunnen. Ik heb gelukkig een jonge collega Laura. Ze is geknipt voor dit werk. Ze begrijpt de klanten en weet hoe je moet verkopen. Want verkopen is een echt vak, dat je het beste in de praktijk kunt leren. Vorige week stond ze hier in de kraam als Zwarte Piet. Dat was echt een feest voor iedereen. Iedereen kon het volledige assortiment van m'n boer Mulder kaas proeven: jong, belegen, extra belegen. Er is die dag heel wat afgeproefd bij Zwarte Piet en wat hebben we ongelofelijk verkocht. Het was niet aan te slepen. Natuurlijk hadden we die dag ook geluk met het weer' .

Spekkies
Frits komt graag in Maartensdijk. Hij vindt het hier ontzettend gezellig. Gezelligheid, die volgens hem vooral gemaakt wordt door kapper Hans. 'Een fantastische vent. Wat zorgt die man voor een sfeer. Zowel hier op het plein, als naar wat ik heb gehoord in het dorp. Wij hebben het ontzettend gezellig samen. We doen een bakkie, maken een praatje, helpen elkaar. Met die kouwe winterse dagen is het fijn om zo'n buurman te hebben, waar je even kunt binnenlopen en jezelf kan opwarmen. Ongelooflijk fijn'. Kapper Hans: 'Ja, we kunnen het goed vinden. Het is een ontzettend gezellig zo met z'n drieën. We vullen elkaar ook goed aan. Frits en ik kunnen weinig met internet, maar die Laura lost dat allemaal zo voor ons op. Wat wil je, een jonge meid en die jongeren zijn er allemaal zo handig in. Ik heb nu wel een ander probleem. Die Frits is zo royaal met z'n kaas, dat ik blijf zitten met mijn pot met spekkies die hier buiten op tafel staat. Vroeger moest ik die wekelijks bijvullen. Nu kijkt de jeugd er nauwelijks meer naar om. Iedereen eet nu kennelijk kaas. Ach ja, misschien is kaas ook wel gezonder. Ik hoop dat we op dezelfde wijze nog jaren kunnen doorgaan. Het trekt veel mensen aan en mijn vader heeft me geleerd: waar mensen zijn is ook handel'.