Logo vierklank.nl
 Enkele docenten en leerlingen van VMBO Aeres Maartensdijk op Paarse Vrijdag.
Enkele docenten en leerlingen van VMBO Aeres Maartensdijk op Paarse Vrijdag.
Jeugd

Paarse Vrijdag bij Aeres VMBO in Maartensdijk

door Rob Klaassen

Vrijdag 8 december was het Paarse Vrijdag. Dit is de dag, waarop scholieren en studenten door het dragen van de kleur paars op school hun solidariteit tonen met homoseksuelen, biseksuelen, lesbiennes en transgenders; de LHBT-jongeren. Paarse Vrijdag kreeg ook ruime aandacht bij Aeres VMBO in Maartensdijk.

In Nederland wordt deze dag sinds 2010 ieder jaar op de tweede vrijdag van december gehouden. De kleur paars is ontleend aan de paarse baan van regenboogvlag van de homobeweging. Paarse vrijdag wordt georganiseerd omdat scholen in Nederland vaak geen veilige plek voor LHBT-jongeren blijken te zijn.

Puberteit
In de puberteit gaan jongeren hun seksuele voorkeuren ontdekken. LHBT-jongeren voelen zich vaak al op jonge leeftijd anders dan anderen, maar ze kunnen aan die gevoelens vaak niet meteen een naam geven. Vaak zijn ze nog zoekende.

Het blijkt dat ca. de helft van alle middelbare scholieren moeite heeft met uitingen van homo- of biseksualiteit. LHBT-jongeren vinden vaak school minder leuk, spijbelen vaker, vinden de sfeer in de klas minder goed en hebben vaak een minder goede relatie met de docenten. 51% van hen die uit de kast zijn gekomen, zijn het afgelopen jaar gepest of hebben te maken gehad met negatieve reacties rondom hun geaardheid. Suïcide vormt onder LHBT-jongeren een probleem. Het aantal LHBT-jongeren, dat weleens een zelfmoordpoging heeft gedaan, ligt bijna vijfmaal hoger dan onder heterojongeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een verband is tussen pesten en hoge suïcidecijfers onder LHBT-jongeren.

Aeres
Aeres VMBO, de opvolger van het voormalige Groenhorstcollege, schonk vrijdag 8 december ruim aandacht aan Paarse Vrijdag. Biologiedocent Zoya Pouria vertelt ons, dat zo'n Paarse Vrijdag enorm belangrijk is. 'We hebben de afgelopen week in o.a. de biologie- en maatschappijlessen dit onderwerp behandeld en er samen met de leerlingen over gesproken. In het eerste lesuur van vrijdag zullen we dat nogmaals doen. Het is van het grootste belang, dat de leerlingen er zich bewust van worden dat sommige medeleerlingen anders geaard zijn. En vooral dat een andere geaardheid geaccepteerd wordt. Ik ben daarom erg blij hier vandaag een aantal onvervalste macho's met paarse attributen hier aan te treffen. Erover praten, erover nadenken vormt het eerste stadium van accepteren'.


 

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>