Krachtraining en blessurepreventie aan de rode draden bij Atlas.
Krachtraining en blessurepreventie aan de rode draden bij Atlas.

Rode draad door Atlas Fysiotherapie

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Veel plaatsgenoten zijn al succesvol behandeld bij Atlas Fysiotherapie in Maartensdijk. In de maand oktober is een audit gehaald waardoor de praktijk zich nu Pluspraktijk en Topzorgpraktijk mag noemen. In november is gestart met RedCord Therapie, een unieke behandelmethode in Midden-Nederland.

Zes jaar geleden is Atlas Fysiotherapie haar praktijk gestart in het voormalige gemeentehuis Maartensdijk. Het team bestaat uit fysio- en manueeltherapeuten en oefentherapeuten Cesar. De vijf medewerkers hebben ieder hun eigen specialisme.

Audit
In oktober heeft Atlas met succesvol gevolg de audit ondergaan. Fysio- en manueeltherapeut Alexandra van der Hout: 'We zijn daar best trots op. We wisten al dat we goed bezig waren en dit is daar de bevestiging van. Atlas heeft bewust deze audit aangevraagd. Dit is geen verplichting. De spelregels zijn echter zo dat we nu verplicht om de twee jaar een audit moeten ondergaan om Pluspraktijk en Topzorgpraktijk te kunnen houden. Alle grote verzekeringsmaatschappijen geven de titel Pluspraktijk, alleen Menzis wijkt af en noemt het na een geslaagde audit Topzorgpraktijk'.

Een audit brengt aan het licht hoe het fysiotherapeutische plaatje in elkaar zit waarbij de praktijk op 50 tot 60 punten wordt beoordeeld. Alexandra: 'Dat is vakinhoudelijk met vragen als: Leveren we kwalitatief goede zorg, voldoen we aan de zorg, hoe is de samenwerking met artsen in de omgeving, maar ook praktische zaken als: is de praktijk ook voor mensen met een handicap bereikbaar. Gelukkig hebben we deze audit met vlag en wimpel gehaald en nieuwe doelstellingen voor de toekomst kunnen formuleren'.'

RedCord
Joost de Rooij is praktijkhouder en fysio- en manueeltherapeut. Hij introduceert als een van de eerste praktijken in Midden-Nederland RedCord Therapie. Joost: 'RedCord is een ideaal systeem voor krachttraining en blessurepreventie zowel in therapie als in fitness-setting. Hiermee kunnen we de oorzaak van pijnklachten opsporen. Inactiviteit van de stabiliserende spieren in ons lichaam kunnen leiden tot overbelasting van bewegingsspieren waardoor pijnklachten ontstaan. Door de pijn worden de stabiliserende spieren vaak nog inactiever waardoor je in een negatieve spiraal terecht komt. Met RedCord Therapie kan ik de oorzaak van de pijnklacht opsporen en de functie van deze spieren herstellen en trainen. Vaak nemen klachten al na een of twee behandelingen af'.

Systeem
Het RedCord systeem is afkomstig uit Scandinavië waar het veelvuldig wordt gebruikt. In Noord-Nederland wordt al met het systeem gewerkt. Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft de effectiviteit van het RedCord systeem. Joost hecht hier veel waarde aan. Dat komt omdat veel therapeuten in aanraking kwamen met RedCord systeem door toedoen van de vele Scandinavische voetballers die spelen bij SC Heerenveen en FC Groningen.. Wetenschappelijk onderzoek onderschrijft RedCord als een ideaal systeem voor krachtraining en blessurepreventie. Het RedCord systeem dankt zijn naam aan de kleur van vele koorden waaruit het apparaat bestaat. Joost is erg enthousiast over deze nieuwe behandelmethode en hoopt ook snel zijn patiënten van de meerwaarde van het systeem te kunnen overtuigen.