Suzan Jongerius weet wat er allemaal mogelijk is op de Algemene Begraafplaats Maartensdijk en Johan van Stralen is secretaris van deze stichting.
Suzan Jongerius weet wat er allemaal mogelijk is op de Algemene Begraafplaats Maartensdijk en Johan van Stralen is secretaris van deze stichting.

Vijf jaar Algemene Begraafplaats Maartensdijk

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

De Algemene Begraafplaats aan de Dierenriem in Maartensdijk is al weer vijf jaar in gebruik. Destijds was al na de eerste week de eerste begrafenis. Inmiddels zijn er 22 graven uitgegeven, 2 urnengraven en 4 urnen, die nu in de speciaal daarvoor bestemde urnenmuur zijn bijgezet.

Dit lijkt niet veel maar hier hield men rekening mee. Er liggen immers op ons omringende kerkhoven al veel familiegraven waar mensen in de toekomst bij begraven willen worden. Het gebruik gaat dus volgens het bestuur van de Stichting Algemene Begraafplaats Maartensdijk naar verwachting. In 2014 is er zelfs een tweede deel aangelegd dat overgenomen is van de Hersteld Hervormde Kerk van Maartensdijk.

In 1967 werd wel een Rooms Katholieke kerk in Maartensdijk in gebruik genomen, maar het was al gauw duidelijk dat deze nieuwe kerk te weinig leden zou hebben om ook recht op een eigen katholieke school of een begraafplaats te krijgen. De scholen in Maartensdijk stonden open voor katholieke leerlingen, dus dat was geen probleem, maar het reglement van het bestaande (Hervormde) kerkhof stond niet toe dat daar andere dan haar eigen tradities werden gebruikt. Dus bijvoorbeeld een pasto(o)r in ambtskleding tijdens een begrafenis en de bijbehorende rituelen, zoals de wijding van een graf konden toen niet plaatsvinden op dit kerkhof.

Initiatief
Eigenlijk zijn jarenlang alle Rooms Katholieken dus buiten Maartensdijk begraven, ook al woonden zij er hun hele leven al. In 1995 zijn er echter door pastor Gerard de Wit besprekingen gevoerd met de wethouder van de toenmalige gemeente Maartensdijk. De Protestantse Gemeente Maartensdijk-Hollandsche Rading kon zich ook vinden in de wens om te komen tot een nieuw algemeen kerkhof en samen konden zij het gemeentebestuur duidelijk maken dat er voor de vier dorpen van Maartensdijk behoefte bestaat aan een kerkhof met minder beperkingen, waarbij dan tevens ruimte gemaakt zou kunnen worden voor het plaatsen van asbussen. Bij de herindeling in 2002 werd dit ook duidelijk gemaakt aan de gemeente De Bilt, maar toen werd ook duidelijk dat beide kerken geen geld hadden om dit te verwezenlijken. Het moest dus geen kerkelijke begraafplaats worden. In 2005 is daarom een Stichting Algemene Begraafplaats Maartensdijk opgericht. Vijf jaar geleden is de begraafplaats voor alle Maartensdijkers in gebruik genomen.

Maartensdijkers
Toen men begon met de plannen was Maartensdijk nog een zelfstandige gemeente. De insteek van de initiatiefnemers is altijd geweest om een begraafplaats te realiseren voor inwoners van de gemeente Maartensdijk. Daarom staat in de voorwaarden dat alleen inwoners van Maartensdijk, Hollandsche Rading, Groenekan en Westbroek, of mensen die hier lang hebben gewoond en een binding hebben, in aanmerking komen om hier begraven te worden zonder onderscheid van geloof of afkomst en met eigen tradities of rituelen. Ook als men pas na enige tijd een asbus wil laten plaatsen is daartoe alle gelegenheid. In het voorjaar 2018 zal het urnengedeelte een verdere aankleding krijgen.

Voorkoopgraven
Toen de begraafplaats vijf jaar geleden in gebruik werd genomen was het nog kaal, inmiddels heeft het door de plaatsing van boompjes en struiken een vriendelijke uitstraling. De toewijzing van graven gebeurt volgens een vast patroon. Het is niet mogelijk hiervan af te wijken.

Wel kan een beperkt aantal graven eerder worden aangekocht. Die graven liggen aan de rand van de begraafplaats links en rechts van het beeld. In totaal gaat het daarbij om 17 graven, waarvan er al 4 zijn vergeven.

Meer informatie
Voor het regelen van een begrafenis of het plaatsen van een urn kan men naar eigen keuze een begrafenisondernemer inschakelen. Op de website www.begraafplaatsmaartensdijk.nl is meer informatie te vinden over het reglement en de tarieven. Suzan Jongerius beantwoordt verder graag alle mogelijke vragen telefonisch via 0346 563 984 of via de mail: contact-adres@begraafplaatsmaartensdijk.nl ).