Maria Hoogveld (l) en Toon Gerritsen (r) roepen iedereen op om te komen schrijven.
Maria Hoogveld (l) en Toon Gerritsen (r) roepen iedereen op om te komen schrijven.

Schrijfmarathon Amnesty in Het Lichtruim

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Op zaterdag 9 december organiseert Amnesty voor de vierde keer haar 24-uurs Schrijfmarathon op diverse locaties in Nederland. Ook burgemeester en wethouders van gemeente De Bilt doen mee aan de actie. Belangstellenden kunnen in Het Lichtruim in Bilthoven, tussen 10.00 uur en 14.00 uur, een brief schrijven aan één van de tien uitgekozen gevangenen die hulp hard kunnen gebruiken.

Elk jaar klimt Amnesty International in de pen voor mensen die gemarteld worden om wat zij geloven, die gediscrimineerd worden om wie zij zijn, of zijn vastgezet, omdat zij voor hun mening uitkomen. 'De Schrijfmarathon wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Over de hele wereld schrijven mensen op 9 december, gedurende 24 uur, vanuit bibliotheken, buurthuizen, scholen, supermarkten, kerken of cafés een brief aan iemand om hen te laten weten dat aan hen wordt gedacht en hen een hart onder de riem te steken', vertelt bestuurslid Maria Hoogveld. Natuurlijk kunnen mensen niet zomaar naar iemand in een gevangenis schrijven. Er vindt wel een selectie plaats. Brieven zijn bijvoorbeeld gericht aan de autoriteiten in het land van de mensen voor wie Amnesty actie voert. Aan deze regeringen wordt verzocht maatregelen te nemen zoals de vrijlating van een gewetensgevangene of het stoppen van discriminatie. Ook worden kaarten en brieven gestuurd aan de slachtoffers van mensenrechtenschendingen.

Bedreigd
Amnesty kiest zelf de mensen uit aan wie kan worden geschreven. Dit jaar zijn dat 10 gevangenen uit Bangladesh, China, Egypte, Finland, Honduras, Jamaica, Madagaskar, Palestina, Tsjaad en Turkije. Hoogveld: 'Bij het lezen van een land als Finland zal menigeen de wenkbrauwen fronsen. Finland?? Dat is toch een normaal land? Sakris Kupila, om wie het gaat, is transgender. Kupila werd als meisje geboren, maar voelde zich niet thuis in zijn lichaam. Nu wil Kupila als man worden erkend, maar daarvoor moet hij zich laten steriliseren en dat wil hij niet. Amnesty vindt dat hij niet mag worden gedwongen door de Finse overheid. Bovendien wordt hij steeds lastiggevallen, geïntimideerd en bedreigd met geweld, omdat hij opkomt voor de rechten van transgenders. Dus iedereen die hem iets wil laten weten, kan hem in Het Lichtruim een brief sturen. Wij zorgen dat ie aankomt. Natuurlijk kunt u ook één van de andere negen gevangenen kiezen'.

Inspiratie
Veel deelnemers hebben geen idee wat zij moeten schrijven naar iemand die in nood verkeert. Maar daar hoeft de schrijver niet bang voor te zijn. 'Wij zorgen voor achtergrondinformatie, voorbeeldbrieven en voorbeeldgroeten voor solidariteitskaarten. Je kunt je hierdoor laten inspireren om zelf een brief samen te stellen, maar je kunt de voorbeeldbrieven ook overschrijven, vaak in het Engels of Spaans. Dat de tekst dan vaak hetzelfde is, vindt een gevangene niet erg, want elke brief is met de hand geschreven', vertelt bestuurslid Toon Gerritsen. Gerritsen: 'Onschuldige mensen en zij die onze hulp nodig hebben, bieden wij door onze actie ondersteuning. En wie weet komen zij dan eerder vrij. Daarom wil ik iedereen in gemeente De Bilt vragen om langs te komen in Het Lichtruim en een brief te schrijven naar iemand die onze hulp hard nodig heeft'.

Brieven en kaarten kunnen op zaterdag 9 december geschreven worden, van 10.00 tot 14.00 uur, in de bibliotheek van Het Lichtruim, Planetenbaan 1. Iedereen is van harte welkom. Meer informatie over de tien uitgekozenen kunt u vinden op: www.schrijfmarathon.amnesty.nl