Logo vierklank.nl
 Erik Jan Trip (l) en Richard Breedveld brengen Helden in beeld.
Erik Jan Trip (l) en Richard Breedveld brengen Helden in beeld.
Algemeen

Helden, een nieuwe tv serie bij Regio TV De Bilt

door Henk van de Bunt

Op 7 december is de 'Dag van de Vrijwilliger'; dit jaar met een extra feestelijk tintje in de gemeente De Bilt. Eén dag later is de première van de televisieserie 'Helden', een serie die vanaf 8 december wekelijks te zien zal zijn bij Regio TV De Bilt.

Televisiemakers Richard Breedveld en Erik Jan Trip zorgen ervoor dat de Biltse kijker zich deze winter kan verwarmen aan lokale helden. De serie gaat over vrijwilligers in onze gemeente en het werk dat ze doen. Breedveld over zijn idee achter de serie; 'Ik wilde weten welke mensen zich belangeloos inzetten, waarom ze dit doen en wat het ze brengt'.

Klusjesman
Richard heeft gefilmd bij welzijnsorganisaties, sportclubs, het Helen Dowling Instituut, Stichting Ariane de Ranitz en Wereldwinkel De Bilt. In een typische 'human interest'-stijl laat hij de kijker kennis maken met inwoners uit onze gemeente die een bijdrage leveren aan de samenleving. In de afleveringen zien we onder meer de klusjesman van het HDI, die zelf speciaal gereedschap maakt om de putjes leeg te scheppen zodat de garage niet onder water komt te staan. Of het hechte team vrijwilligers bij tennisclub FAK, die een belangrijk aandeel hebben in de goede sfeer op de club en er samen voor zorgen dat het tennispark er tip top bij ligt.

Menselijker
Breedveld ziet vrijwilligerswerk als een kans om de samenleving menselijker te maken. 'Ik zou graag willen afstappen van de wantrouwende uitkeringsinstanties, die mensen zonder betaald werk dwingen tot het schrijven van nutteloze sollicitaties. De overheid zou voor een basisinkomen moeten zorgen, zodat vrijwilligerswerk een volwaardige plek krijgt in de samenleving'. Hij stelt dat het een illusie is te denken dat iedereen betaald werk zou moeten kunnen verrichten. 'Vrijwilligers zijn vaak erg betrokken bij het werk dat ze doen. Ze verrijken de samenleving op hun manier en dragen dus veel bij.' Breedveld denkt bijvoorbeeld aan de BoodschappenPlusBus van Mens De Bilt. Ouderen die niet meer de deur uitkomen worden opgehaald om boodschappen te doen. 'Het is niet alleen functioneel, maar die ouderen komen ook weer onder de mensen. Vrijwilligerswerk maakt onze samenleving ook socialer'.

Samenleving
De beginnende televisiemaker heeft tijdens het maken van zijn eerste grote serie ontdekt dat televisie zich goed leent om minder bekende delen van de samenleving te laten zien. Er borrelt in zijn hoofd al een volgend lokaal project met de werktitel 'Noord Zuid'. Hierin wil hij welgestelde bewoners uit Bilthoven Noord in dialoog laten gaan met de Zuiderlingen over de verdeling van de welvaart. De centrale vraag hierbij is: 'Hebben we de samenleving ingericht zoals we willen?' Geïnteresseerden kunnen zich nu al aanmelden bij richardbreedveld@regiotvdebilt.nl

Trip
Breedveld maakte de serie met Erik Jan Trip. Zelf ging hij op pad om te filmen en Trip deed de montage op zijn zolderkamer. Trip: 'Richard kwam met een ruwe montage, maar ik zag dat hij pareltjes had laten liggen in het ruwe materiaal dus ben ik dat alsnog gaan doorspitten. Ook heb ik veel muziek toegevoegd om een sfeer neer te zetten en geprobeerd om vaart in de montage te krijgen'. Beiden zijn zelf vrijwilliger bij Regio TV De Bilt. Richard Breedveld: 'Erik Jan heeft jarenlang als editor bij televisie gewerkt en heeft mij het vak geleerd, zoals hij dat ook bij andere vrijwilligers van Regio TV De Bilt doet'. Toen Trip na een herseninfarct thuis kwam te zitten is hij naar de lokale omroep gestapt. 'Ik kon niet meer met de snelheid werken die mijn opdrachtgevers van mij verlangden maar de kennis die ik in al die jaren heb opgedaan kan ik wel doorgeven. Zo doe ik iets nuttigs waar ik ook nog eens plezier aan beleef'. Trip legt uit dat televisie maken een complex gebeuren is waar veel logistiek aan te pas komt en iedereen een deelgebied voor zijn rekening neemt. 'Of je nu editor, producer of eindredacteur bent, samen ben je verantwoordelijk voor de inhoud van een programma, dat je verspreidt onder veel mensen. Wij merken op onze Facebook-pagina dat er steeds meer naar onze programma's wordt gekeken. Regio TV De Bilt zoekt daarom altijd naar nieuwe vrijwilligers'.

Première
De première van Helden wordt georganiseerd door Mens De Bilt en vindt plaats in Het Lichtruim op donderdag 7 december van 15.30 tot 17.00 uur en is toegankelijk voor elke vrijwilliger. Vanaf vrijdag 8 december is de serie wekelijks te zien bij Ziggo op kanaal 43. Tussen 17.00 en 01.00 uur wordt de uitzending zonder onderbreking herhaald, overdag is er uitzending op elk heel uur. Ook te zien bij TV Gemist op www.regiotvdebilt.nl.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>