Logo vierklank.nl
 Teus Verhoeff aan het woord in Boerderij Fortzicht.
Teus Verhoeff aan het woord in Boerderij Fortzicht.
Natuur & Milieu

Spaarzamer met tractor omgaan

Op 30 november werd er in Boerderij Fortzicht in Groenekan door het La Mi (Landbouw en Milieu Utrecht) een Kennisbijeenkomst Dieselbesparing georganiseerd; bedoeld om te onderzoeken welke maatregelen op een bedrijf de grootste besparingen oplevert.

De bijeenkomst over dieselbesparing werd georganiseerd vanuit het traject Energie-neutrale Melkveehouderij. Een energieneutraal melkveebedrijf verbruikt op het bedrijf evenveel energie als het zelf uit duurzame bronnen (zon, wind of biomassa) opwekt. Ook het eigen dieselverbruik en dat van een ingehuurde loonwerker wordt daarin meegenomen. Men liet zien dat het kan, wat er voor nodig is, wat het oplevert en wat het kost.

Besparen is winst
Op een melkveebedrijf wordt veel diesel verbruikt. 5% van de kostprijs van de melk wordt bepaald door diesel. Met een aantal slimme tips kunnen agrariërs flink besparen. Dat is winst voor het milieu en voor de portemonnee. 'Het scheelt geld' was dan ook de meest genoemde reden om aan de slag te gaan met dieselbesparing.

Dieselverbruik verschilt
Uit cijfers van Utrechtse studiegroepen dieselbesparing blijkt dat een melkveehouder gemiddeld 211 liter diesel per ha verbruikt. De 10% bedrijven met het laagste verbruik zitten op 128 liter per ha. Op de 10% bedrijven met het hoogste verbruik gaat er 299 liter per ha. doorheen.' Een fors verschil.' aldus ir. Teus Verhoeff van PPP-Agro Advies. 'Eerst weten door te meten, daarna zoeken naar besparingsmogelijkheden' is het advies van Verhoeff.

Belangstelling
De opkomst was laag. Volgens een aanwezige loonwerker kwam dat, omdat dieselbesparing weinig echte winst geeft. 'Dus dat flink besparen' zoals in het persbericht stond, 'valt nogal mee. Gedragsverandering is een belangrijke factor, maar zeker ook het feit dat boeren kilometers ver weg van de huiskavel hun (jong-)vee moeten weiden. Waarschijnlijk zijn dit punten waar ook Biltse melkveehouders mee kampen of hun voordeel mee kunnen doen'. (door Veroniek Clerx)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>