V.l.n.r.: Jan Bonke (site manager Dataplace), Rob Hosman (duurzaamheidsadviseur ODRU) en Anne Brommersma (wethouder Duurzaamheid, gemeente De Bilt).
V.l.n.r.: Jan Bonke (site manager Dataplace), Rob Hosman (duurzaamheidsadviseur ODRU) en Anne Brommersma (wethouder Duurzaamheid, gemeente De Bilt).

Dataplace ontvangt Bilts Duurzaamheidssymbool

Algemeen Algemeen

Het in Groenekan gevestigde Dataplace ontving op dinsdag 28 november het Duurzaamheidssymbool van de gemeente De Bilt. Het bedrijf heeft veel aandacht voor duurzaamheid en heeft ingrijpende maatregelen voor energiebesparing getroffen. Daarmee levert Dataplace een goede bijdrage aan een energieneutraal De Bilt in 2030.

Jan Bonke, site-manager van Dataplace, ontving het symbool uit handen van wethouder Anne Brommersma (Duurzaamheid) en in aanwezigheid van duurzaamheidsadviseur Rob Hosman van de Omgevingsdienst regio Utrecht (ODRU). 'We zijn ontzettend trots om dit symbool als datacenter te mogen ontvangen. En blij dat de gemeente onze inspanningen om duurzaam te ondernemen op deze manier waardeert.'

Heel veel energie
Dataplace levert klanten een veilig toegankelijke omgeving voor informatie, systemen en ICT-diensten. En daar is heel veel energie voor nodig. Daarom streeft Dataplace naar een continue verbetering van de milieuprestaties en efficiëntie in het gebruik van grondstoffen en energie. Denk bijvoorbeeld aan gecontroleerde en innovatieve koeling van installaties, duurzame dakbedekking en toepassing van 100% groene energie. Ook de bouw en de recente uitbreiding gebeurde met energiezuinige componenten. Het bedrijf neemt hiermee ook maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Symbolisch
Het Biltse Duurzaamheidssymbool wordt ingezet bij projecten en activiteiten uit de gemeente De Bilt die bijdragen aan de doelstellingen uit het gemeentelijke duurzaamheidsprogramma en een energieneutraal De Bilt in 2030. Zowel kleine als grote duurzame en succesvolle initiatieven worden regelmatig met het symbool beloond. Wethouder Anne Brommersma vindt de toekenning meer dan terecht: 'Het is altijd mooi om te zien hoe mensen binnen hun mogelijkheden duurzame ambities nastreven. Of het nu gaat om een boerderij, een eigen huis of zoals in dit geval een datacenter. Na de partners van het Bilts Energie Akkoord is Dataplace het eerste bedrijf waaraan we het symbool toekennen. Ik hoop dat het andere bedrijven inspireert en stimuleert.'

Energiebesparing
De uitreiking volgt kort op een laatste controle door de Omgevingsdienst Regio Utrecht (ODRU); een kennis- en expertisecentrum van en voor gemeenten. Deze dienst adviseert de gemeente ten aanzien van duurzaamheids- en energievraagstukken. Ook stimuleert de ODRU bedrijven die aan energiebesparing moeten en kunnen doen via het project 'Energiebesparing en handhaving'. Dit project is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

Rob Hosman (ODRU): 'Wij nemen zowel wettelijk verplichte als extra energiemaatregelen onder de loep. Daar adviseren we over. Het gaat in eerste instantie om die kennisoverdracht. De 'handhaving' heeft vervolgens betrekking op de goede uitvoering van de energiemaatregelen. En die uitvoering is bij Dataplace ruim op orde'.