Logo vierklank.nl
'Wat een enorme opkomst, het lijkt de intocht van Sinterklaas wel', vertelt De Jonge. 'Ik mis alleen zijn schimmel, alhoewel het RIVM wel van schimmels houdt, om te onderzoeken', aldus de pas aangetreden minister.
'Wat een enorme opkomst, het lijkt de intocht van Sinterklaas wel', vertelt De Jonge. 'Ik mis alleen zijn schimmel, alhoewel het RIVM wel van schimmels houdt, om te onderzoeken', aldus de pas aangetreden minister.
Algemeen

Minister Hugo de Jonge boort eerste paal nieuw RIVM

door Walter Eijndhoven

Woensdag 29 november gaf minister Hugo de Jonge het officiële startsein voor de bouw van het nieuwe pand van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). In 2021 betrekt zij, samen met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het nieuwe gebouw op het Utrecht Science Park (USP).

Beide instituten zijn onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en werken voor de gezondheid van mens en dier en een gezonde leefomgeving. Het uitwisselen van kennis met nationale en internationale kennispartners en het uitdragen van deze kennis naar de maatschappij is hierbij belangrijk. De nieuwe locatie en het ontwerp van het nieuwe gebouw stimuleren deze kennisuitwisseling. De ligging, midden in het Utrecht Science Park, maakt beide organisaties meer zichtbaar voor de samenleving.

Duurzaam
'De nieuwbouw wordt bijna 80 meter hoog en telt 18 verdiepingen, met werkplekken voor ongeveer 2.200 medewerkers', vertelt André van der Zande, directeur-generaal van het RIVM. 'Van de 70.000 vierkante meter vloeroppervlak is 17.000 vierkante meter bedoeld voor laboratoria. Verder komt er nog een parkeerplaats voor 420 auto's en een fietsenstalling voor 850 fietsen'. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij het Bilthovense RIVM. Daarom voldoet het nieuwe pand in USP ook aan de hoogste eisen wat betreft duurzaamheid. 'De koeling en verwarming van het gebouw is energieneutraal, waarbij de benodigde energie lokaal op duurzame wijze wordt opgewekt. Hiervoor maken wij gebruik van warmte- en koudeopslag. Door de keuze van de installatietechnische systemen, opwekking en apparatuur wordt het gebouw energiezuinig. Zoals je ziet heeft RIVM aan alles gedacht', legt Van der Zande uit. Groenvoorzieningen binnen en buiten het pand dragen bij aan een prettige en gezonde beleving van het gebouw en zijn omgeving. De groene daken en wanden zorgen voor isolatie in zowel de winter als de zomer.

Webcam
'Ondanks problemen met de oplevering startte in de week van 4 september de bouwwerkzaamheden en hopen wij eind 2021 in ons nieuwe pand te zitten', vertelt Van der Zande, tijdens de officiële openingshandeling. 'Op de Hogeschool Utrecht komt een webcam te hangen, zodat geïnteresseerden de voortgang op de voet kunnen volgen'. Ook minister Hugo de Jonge van VWS is uitermate tevreden met de nieuwe locatie van RIVM en CBG, tussen de diverse kenniscentra, waaronder Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. De belangstelling was groot tijdens de openingsceremonie op de nieuwe locatie.

Stof
Toch heeft de nieuwbouw nog wat stof doen opwaaien. Het RIVM werkt met hoogwaardige laboratoriumapparatuur. Deze is zeer gevoelig voor trillingen. Vanwege de verschillende trillingseisen moest het ontwerp opnieuw worden aangepast en kon de bouw uiteindelijk pas anderhalf jaar later beginnen. Van der Zande: 'Wij zijn verheugd nu echt te kunnen starten. Het bijzondere aan de huisvesting is dat dit het eerste Publiek Private Samenwerkingsproject is voor een overheidsgebouw in Nederland dat laboratoria bevat'. De locatie bevindt zich aan de Helsinkilaan op het Utrecht Science Park.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>