V.l.n.r. Jolanda van Hulst, Elly Westerburger en Jelle Farenhorst zijn er (al) klaar voor.
V.l.n.r. Jolanda van Hulst, Elly Westerburger en Jelle Farenhorst zijn er (al) klaar voor.

Douwe Egbertspunten en oud geld

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Deze tijd wordt er een beroep gedaan op de inwoners van deze gemeente om nog eens in kasten en laden te zoeken of er daar nog Douwe Egbertspunten zijn te vinden. Met de ingezamelde punten is Douwe Egberts ook dit jaar bereid deze om te zetten in pakken koffie ten behoeve van de Voedselbank in De Bilt.

De actie wordt uitgevoerd door Elly Westerburger en Danielle Schreuder van Lions Club Bilthoven 2000. In 2012 is Lionsclub Voorburg met deze actie begonnen. Het bleek dat er onder de mensen nog heel veel ongebruikte DE punten zijn. Punten, die in sommige families al decennia lang ongebruikt van het ene naar het andere adres worden gesleept. Punten waar dus niets mee wordt gedaan. Die ongebruikte punten zijn nu veel waard. Elly: 'Ook dit jaar ondersteunt Douwe Egberts de actie. Zij heeft toegezegd om het aantal verzamelde punten te verhogen. Douwe Egberts doet dit omdat zij mensen in ons land dichter bij elkaar wil brengen. Koffie kan worden gezien als een uitnodiging om contact te maken'.

Voedselbanken
Het is gebleken, dat er bij de voedselbanken een grote behoefte aan koffie is. Jolanda van Hulst (voorzitter Voedselbank De Bilt): 'Voedselbanken krijgen vooral producten die niet lang bewaard kunnen worden. Koffie kan juist lang worden bewaard. Vandaar dat koffie niet gauw bij voedselbanken terecht komt. Vorige jaren zijn er landelijk door deze actie van Lionsclubs maar liefst 108.500 pakken DE-koffie naar de diverse voedselbanken gegaan'. Elly: 'Het zijn moeilijke tijden voor voedselbanken. Onder geselecteerde gezinnen, huishoudens en alleenstaanden verspreidt de voedselbank wekelijks pakketten met voedselproducten, die merendeels door producenten en distributeurs van levensmiddelen beschikbaar zijn gesteld.Lions Club Bilthoven 2000 schiet daarom te hulp met het inzamelen van Douwe Egberts Waardepunten. De ingeleverde waardepunten zullen worden verzilverd voor pakken koffie die worden gedoneerd aan onze plaatselijke voedselbank DeBilt/Bilthoven'.

Vreemd en Oud
Via inzameldozen verzamelt de Lions Club Bilthoven 2000 naast de Douwe Egberts waardepunten ook vreemd en oud geld in voor oogoperaties in derdewereldlanden. De Lions zijn via hun netwerk in staat om courant munt- en papiergeld uit de hele wereld om te zetten in euro's. Oud geld, dat niet meer door de Nationale Banken wordt ingewisseld, wordt op veilingen aan de hoogst biedende verzamelaar verkocht. Elke 10 euro wordt door de Wilde Ganzen met 50% verhoogd tot 15 euro,- De opbrengst gaat naar oogklinieken in derdewereldlanden waar een staaroperatie 30 euro kost. Een indrukwekkende film over een oogkamp in de Himalaya staat op www.vreemdenoudgeld.nl .

Inleveren
Waardepunten en vreemd/oud geld, bij voorkeur geteld, kan men gedurende de hele maand december inleveren op de volgende adressen: Plus Bilthoven, Donsvlinder 2, Albert Heijn Bilthoven, De Kwinkelier. Albert Heijn De Bilt, Herenweg en Jumbo Jelle Farenhorst, Maertensplein 31 in Maartensdijk. Elly en Jolanda: 'We hopen dat we veel punten inzamelen. We roepen iedereen op om nog eens goed in laden en kasten te kijken en ze bij ons- als het kan geteld- in te leveren. De inzameldozen staan er de hele maand december'.