Liesje Nijenhuis is de nieuwe mantelzorgconsulent bij Mens.
Liesje Nijenhuis is de nieuwe mantelzorgconsulent bij Mens.

Liesje Nijenhuis ondersteunt individuele mantelzorgers

Algemeen Algemeen

door Marijke Drieenhuizen

Liesje Nijenhuis is sinds 1 september 2017 de nieuwe mantelzorgconsulent bij het Steunpunt Mantelzorg van Mens De Bilt. Eén van haar belangrijkste taken is het bieden van directe en indirecte ondersteuning aan mantelzorgers en waar nodig ook het behartigen van hun belangen.

Met hart en ziel gaat zij zich hiervoor inzetten: luisteren naar de vragen en behoeftes van mensen die structurele vrijwillige hulp bieden aan naasten en familie en vervolgens het zo mogelijk leveren van een passende oplossing. 'Want' , zegt zij stellig, 'als het goed gaat met de mantelzorger kan die zijn of haar taak goed blijven vervullen'.

Kader
Met alleen gezond verstand en voldoende invoelend vermogen kan volgens haar deze baan niet goed ingevuld worden, er is ook een kader nodig waarbinnen die taak uitgevoerd moet worden. Van oorsprong is Liesje verpleegkundige, aangevuld met de HBO opleiding SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening). De laatste jaren werkte ze als kwartiermaker in de GGZ en als opleidings-supervisor aan de Christelijke Hogeschool in Ede, richting Social Work. Mens De Bilt kende ze al als organisatie en de vacature Mantelzorgconsulent sprak haar aan vanwege de vooral individuele contacten met mensen die intensief zorgen voor naasten of familie en daarbij de brugfunctie met de mensen van het Sociaal Team die zich in eerste instantie richten op de zorgvrager.

Steunpunt Mantelzorg
Al weer bijna drie maanden is Liesje Nijenhuis nu bezig als mantelzorgconsulent en het bevalt. 'Het is divers, van het geven van advies aan de telefoon tot het echt bezoeken van de mantelzorger en samen op zoek gaan naar mogelijke antwoorden achter de vragen'. Eén op de drie volwassenen is tegenwoordig mantelzorger en dat zijn voor een groot deel vrouwen tussen de 40 en 60 jaar. Zij hebben daarnaast vaak ook nog een baan. 'Gelukkig wordt dit steeds vaker erkend door bedrijven en ontwikkelen zij ook een visie op mantelzorg. Op deze manier is werken en mantelzorg verlenen vol te houden.'

Consulent
Ongeveer 80% van de mensen met dementie woont (nog) thuis. 'Zij hebben vaak mensen die voor hen zorgen, soms gaat dat zelfs zo ver dat ze niet eens heel eventjes weg kunnen. Er moet altijd iemand zijn die toezicht houdt. Dat is zwaar, heel zwaar. Maar er zijn mogelijkheden om er iets aan te doen. Maatwerk, bijvoorbeeld iemand zoeken die past bij de persoon en af en toe even de zorg over kan nemen. Dat helpt de mantelzorger. Even de deur uit, even weg uit het zorgen voor, maar wel met het vertrouwen dat het goed gaat'. Daarnaast is er ook respijtzorg. Een plek in bijvoorbeeld een verpleeghuis waar de zorgvrager ook eens een nachtje kan blijven of soms zelfs een week zodat de mantelzorger er echt eens tussenuit kan. ' Er kan veel, mensen hoeven het echt niet allemaal alleen te doen. Ik wil graag kijken wat ik voor ze kan betekenen'.

Liesje Nijenhuis komt graag in contact met mensen die iemand nodig hebben om tegen te praten of zij die echt daadwerkelijk hulp nodig hebben om hun mantelzorgtaak vol te blijven houden. Zij is bereikbaar op tel. 06 16706934. B.g.g.030 7271556 of l.nijenhuis@mensdebilt.nl.