Logo vierklank.nl
 Liefdesdans tussen klarinet, cello en piano in Huize Gaudeamus.
Liefdesdans tussen klarinet, cello en piano in Huize Gaudeamus.
Muziek

Muzikale liefdesdans in Huize Gaudeamus

'Vroeger hielden componisten zich strikt aan hun muzikale thema's, maar Beethoven varieert zo prachtig met melodie, harmonie en ritme!'

Ziedaar het citaat van de muziekgigant Brahms, die zijn hele leven in de schaduw van de door hem zo bewonderde componist Beethoven leefde: de publiekelijk geuite verwachtingen, dat hij als symfonisch componist een waardig opvolger en erfgenaam van Beethoven zou zijn, drukte zwaar op hem. Het Andiamo Trio, dat al eerder in Bilthoven concerteerde, speelde afgelopen zondagmiddag werken van beide giganten, Beethoven én Brahms dus, waarbij vooral de pianist opviel door het robuuste fundament waarmee hij cello en klarinet de basis verleende om hun 'muzikale dans' vrijuit te volvoeren.

Ver voor Brahms' dood was deze het componeren al moe, wilde ermee ophouden maar werd opnieuw bezield door een concert dat de meester bijwoonde in Wenen: de klank van de klarinet en de cello inspireerde hem tot het schrijven van enkele nieuwe werken, waarbij hij de 'liefdesdans van klarinet en cello' wilde verbeelden.

Hoewel de ruwe passie van beide componisten wat breder aangezet en de dynamische contrasten nog feller uitgevoerd hadden kunnen worden kwamen beide stukken prima tot hun recht: een uitstekende prestatie die het dankbare publiek in Huize Gaudeamus uitermate beviel.         (Peter Schlamilch)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>