Bij apotheek Maertensplein hangt inmiddels een AED.
Bij apotheek Maertensplein hangt inmiddels een AED.

AED-vrijwilligers gezocht

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Onlangs is een samenwerkingsovereenkomst met de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) en Stichting Hartslag De Bilt getekend, waardoor vrijwilligers in de gemeente De Bilt opgeroepen kunnen worden om hulp te verlenen bij een hartstilstand.

Burgerhulpverlening via HartslagNu ging hiermee officieel in de gemeente De Bilt van start. De Meldkamer Ambulancezorg stuurt straks niet alleen ambulances op weg, maar alarmeert ook een groep burgerhulpverleners in de omgeving. Wethouder Anne Brommersma merkte hierbij op: 'Die eerste minuten na een hartstilstand zijn cruciaal. Dat zijn ook de minuten waarin professionele hulpverleners vaak nog onderweg zijn. Het is fantastisch dat buurtgenoten in dat geval vrijwillig en met een AED de kans op overleven kunnen vergroten'. In de gemeente De Bilt hangen al op verschillende plekken AED's, waarvan enkele in Westbroek en Maartensdijk ook 24 uur per dag bereikbaar zijn. AED's zijn draagbare apparaten die het hartritme weer kunnen herstellen bij een hartstilstand. Een alarmeringssysteem waarbij AED's en burgerhulpverleners kunnen worden ingezet ontbrak nog. De gemeente De Bilt, De RAVU en Stichting Hartslag De Bilt de handen ineengeslagen om het systeem in de gehele gemeente mogelijk te maken.

Vriendenloterij
Apotheker Els Coyajee -Geselschap vertelt: 'Naar aanleiding van een tip van Marcel van Tongeren (inwoner Maartensdijk) heb ik bij hartstichting een aanvraag gedaan voor een AED buitenkast. Deze hebben we mede dankzij de Vriendenloterij ontvangen. Dankzij een project samen met de Vriendenloterij heeft de Hartstichting honderden AED-buitenkasten in Nederland verspreid. Eén ervan hangt vanaf nu op de buitengevel van Dijckstate voor Apotheek Maertensplein in de speciale buitenkast. De code van het slot ontvangt men - indien nodig - van de 112-centrale; sinds begin november is de gemeente hierbij aangesloten en worden alle vrijwilligers gewaarschuwd middels een sms op het moment dat de AED ingezet kan worden. Het is natuurlijk fantastisch dat die koppeling er nu is. Maar zonder vrijwilligers hebben we er niets aan'.

Hartstilstand
Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Dat apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven, die het hart weer laat kloppen. Veel AED's in Nederland hangen binnen in gebouwen. Het is echter belangrijk dat er voldoende AED's buiten bereikbaar zijn om snel ter plaatste te kunnen worden gebracht, vooral in woonwijken, omdat daar de meeste hartstilstanden plaatsvinden. Els vervolgt: 'Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen 6 minuten een AED worden ingezet. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Het kan vele levens redden als er een AED die buiten hangt in de buurt kan worden gebruikt. Veel verenigingen, bedrijven en particulieren hebben een AED, maar daar hangen deze binnen. Om meer AED's naar buiten te krijgen, is de Hartstichting in actie gekomen door AED eigenaren in heel Nederland te vragen hun AED buiten te hangen. Door deze buiten te hangen kunnen zij gemakkelijk de veiligheid van hun buurt vergroten'.

Oproepsysteem
De AED is aangemeld bij het oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de omgeving krijgen burgers, die bij dit systeem staan aangemeld een oproep om te gaan reanimeren. Zij krijgen de informatie over de locatie van de AED (en code) zodat ze deze kunnen gebruiken om het slachtoffer zo snel mogelijk te reanimeren. Dit oproepsysteem is landelijk actief en het aanmelden van AED's bij dit oproepsysteem kan daadwerkelijk het verschil maken. Op dit moment zijn er nog te weinig AED's aangemeld bij dit systeem. Hier probeert de Hartstichting door deze landelijke actie verandering in te brengen.

Els licht toe: 'De AED hangt bij Apotheek Maertensplein. Deze is ook aangemeld bij het oproepsysteem voor reanimatie, zodat mensen in de buurt deze AED kunnen vinden en gebruiken in het geval van een hartstilstand. Elke seconde dat de AED eerder wordt ingezet, kan namelijk het verschil maken. Wie zelf kan reanimeren kan zich als burgerhulpverlener bij dit systeem aanmelden via www.hartstichting.nl/aanmelden. Bij een hartstilstand in de buurt volgt dan direct een oproep'.

Hartslag
Om burgerhulpverlening tot een succes te maken is het van belang dat er voldoende opgeleide vrijwilligers en beschikbare AED's zijn. Aanmelden als burgerhulpverlener kan via www.hartslagnu.nl. Via deze site kan ook een AED aangemeld worden.