Trots tonen alle deelnemers aan de cursus Eerste Hulp bij Sport en Reanimatie hun certificaat. Rechts docent Jan Broers en wethouder Madeleine Bakker, die de certificaten heeft uitgereikt.
Trots tonen alle deelnemers aan de cursus Eerste Hulp bij Sport en Reanimatie hun certificaat. Rechts docent Jan Broers en wethouder Madeleine Bakker, die de certificaten heeft uitgereikt.

SVM Maartensdijk gaat voor snelle hulpverlening

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Wethouder Sport Madeleine Bakker ging om een bijzondere reden naar Maartensdijk. Voorzitter Frans van der Tol van SVM had de wethouder uitgenodigd om certificaten uit te reiken aan een groot aantal vrijwilligers van de vereniging die een twee daags traject Eerste Hulp bij Sport en Reanimatie succesvol afgesloten hadden.

'Een voorval uit het recente verleden heeft ons doen besluiten om een aantal vrijwilligers uit alle geledingen van de vereniging te vragen om deze cursus te volgen zodat er adequaat kan worden opgetreden wanneer dat nodig is' aldus de voorzitter. 'Niet alleen begeleiders, coaches en trainers kunnen te maken krijgen met blessures en mogelijk erger, ook in de kantine, op het terras, andere lokaliteiten en op de parkeerplaats kan er hulp noodzakelijk zijn. Wij willen dat onze Eerste hulpverleners bij sport dan heel snel kunnen ingrijpen'.

Eerste hulp bij sport
Onder leiding van docent Eerste hulp bij Sport Jan Broers hebben 15 vrijwilligers gedurende twee avonden de cursus gevolgd. De verschillen tussen kneuzingen en verstuiking, hoe ontwrichtingen en botbreuken verzorgd moeten worden, herkennen van symptomen van hersenletsel en hersenschuddingen kwamen aan bod. Ook aan reanimatie en het gebruik van de AED werd ruim aandacht besteed. SVM is in het bezit van een AED die wordt ingezet wanneer de acute pompfunctie van het hart vermindert en onvoldoende bloed wordt rondgepompt. De AED geeft elektroshocks om het normale hartritme weer te herstellen in combinatie met reanimatie. Alle deelnemers zijn hier nu in getraind.

Certificaten
Wethouder Madeleine Bakker prees het initiatief van SVM en onderschreef het belang hiervan voor veiligheid en gezondheid. Op haar vraag aan docent Jan Broers of alle deelnemers geslaagd waren gaf deze de groep een groot compliment door te zeggen: 'Als mij wat overkomt dan weet ik zeker dat ik mij door ieder uit de groep goed geholpen zal voelen en dat is voor mij het criterium om te kunnen zeggen dat iedereen geslaagd is'. Daarna werden door de wethouder de certificaten uitgereikt onder toeziend oog van een tevreden voorzitter.