Bescherming van de Julianaflat ligt weer open.
Bescherming van de Julianaflat ligt weer open.

Julianaflat wordt mogelijk gemeentelijk monument

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

De Stichting het Cuypersgenootschap - een landelijke monumentenorganisatie - heeft de gemeente De Bilt formeel verzocht om de Julianaflat aan de Julianalaan te Bilthoven, te beschermen als gemeentelijk monument.

In de afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de toekomst van delen van dit complex. In het verleden heeft de gemeente een verzoek tot bescherming van een andere partij daarom afgewezen. Men wilde toen de hand vrij houden voor gedeeltelijke sloop van het complex. Door een recente uitspraak van de rechtbank ligt de discussie over de bescherming van de Julianaflat weer volledig open. Deze situatie zou de gemeente in de ogen van het Cuypersgenootschap moeten  gebruiken om te kiezen voor een duurzame toekomst van dit bijzondere naoorlogse erfgoed.

Dudok
De Julianaflat is in de jaren 1955 - 1958 gebouwd naar ontwerp van architect W.M. Dudok. W.M. Dudok is een internationaal befaamd architect. Met name zijn werk in Hilversum is beroemd. In die gemeente heeft hij vele jaren gewerkt en een duidelijk stempel gedrukt op de stadsontwikkeling. Zo bouwde hij hier voor 1940 vele scholen, honderden woningen, badhuizen, bruggen en het beroemde raadhuis. Na de oorlog bouwt Dudok meer buiten Hilversum, zoals de kantoren van de Hoogovens te IJmuiden, wooncomplexen in Bussum, kantoren in Amsterdam en een nieuw raadhuis voor de gemeente Velsen. Veel van deze naoorlogse complexen zijn in de laatste jaren aangewezen tot monument.

Stijl
Norman Vervat van het Cuypersgenootschap: 'Het complex te Bilthoven is opgetrokken in de kenmerkende naoorlogse stijl van Dudok. Het ademt duidelijk het optimisme van de wederopbouwperiode. Het gehele flatcomplex schuin tegenover het station, moest aan het centrum van Bilthoven een voornaam aanzien geven. De voor het werk van Dudok zo kenmerkende gele baksteen geeft aan het complex een vrolijke en lichte kleur. Het complex is tot op heden vrij gaaf bewaard gebleven en bezit een  aanzienlijke architectonische, stedenbouwkundige en cultuurhistorische waarde voor de gemeente. Bescherming als monument is gezien de aanwezige waarden een logische en noodzakelijke stap'.