John en Indra met schoolkinderen voor de nieuwe bibliotheek.
John en Indra met schoolkinderen voor de nieuwe bibliotheek.

Reis naar Ghana

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Tijdens een gesprek tussen Indra van Deemter, echtgenoot John van Deemter en de Ghanese Samuel Sampene Ampofo, raakten John en Indra zo in de ban van dit West-Afrikaanse land, dat een eerste reis in 2014 al snel volgde en bij die ene keer bleef het niet.

In september gingen zij terug naar dit mooie, maar arme land, om vijf door hun gerealiseerde projecten te bekijken en, waar mogelijk, nog te verbeteren: twee toiletgebouwen, een bibliotheek, een naaischool en een naaiproject bij basisscholen. Daarnaast wilden zij nieuwe projecten voor schoolkinderen bepalen en nieuwe producten laten naaien, zoals tafellakens en kinderschorten. Maar nog voor het grote avontuur in Ghana begon, moesten Indra en John thuis nog veel regelen: visa aanvragen, malariapillen slikken en het inpakken van alle spullen. Een reis die zij helemaal zelf betalen.

Koffers
'Direct bij aankomst op het vliegveld in Accra, begon het het eerste oponthoud', vertelt Indra. 'Drie mensen met tien koffers valt natuurlijk wel op. De douane wilde alle koffers controleren op inhoud. Zeven laptops, kinderschoenen van de Emmaus, t-shirts van Kindergemeenschap de Werkplaats, maar ook 2.000 stuks paracetamol. Esther, de moeder van Samuel, die met ons meereisde, onderhandelde in het Twi, de taal in Ghana, en vertelde hen dat wij met de beste bedoelingen naar Ghana waren gekomen. Gelukkig mochten wij uiteindelijk door en bracht onze chaufeur ons met een pick-up naar het hotel'.

Obruni's
De volgende dag begon de rit van Accra naar Sefwi Bekwai, een dorpje bijna 600 kilometer verderop. Meer dan tien uur rijden over hobbelige wegen. John: 'De wegen zijn heel slecht in Ghana, vooral in het binnenland, met vaak tientallen checkpoints, waar de politie met mitrailleurs je regelmatig staande houdt en controleert'. Indra vult haar echtgenoot aan: 'Die controles hielden ons echt op, want al die agenten wilden wel een praatje met ons maken, zo vaak zien zij namelijk geen obruni's (witten) in het binnenland. En natuurlijk hoopten zij dat wij misschien wel iets willen betalen. Gelukkig kwamen wij aan het eind van de dag in Sefwi Bekwai aan. Het was al donker en dan bedoelen wij écht donker'.

Toestemming
Voordat je een dorp bezoekt is het traditie dat je officieel toestemming vraagt aan de 'queenmother' om het dorp te mogen bezoeken. Maar een fles Hollandse jenever en een bijna nieuwe telefoon doen wonderen in Afrika. Elke dag hebben Indra en John een strakke planning om de diverse projecten te bezoeken. Als eerste stond de door de stichting gerealiseerde naaischool op het programma. 'Studenten haakten vervroegd af, omdat zij tijdens school geen geld kunnen verdienen en er dus minder gezinsinkomen aanwezig is', vertelt John. 'Eén van de meisjes barstte zelfs in tranen uit, omdat haar vader onlangs is overleden en er waarschijnlijk niet voldoende geld binnenkomt om haar opleiding af te maken'. John en Indra zullen, samen met Samuel, bedenken hoe wij de studenten tegemoet kunnen komen.

De betaalde naaidocent liet John en Indra zien wat hij de studenten leert en wat zij, soms samen met ouders tegen betaling maken: kinderschorten, tafellakens, tasjes, ovenwanten, teveel om op te noemen. De producten nemen John en Indra mee om in Bilthoven te verkopen via Moos, EcoPlaza en natuurlijk de kerstmarkt die de Werkplaats op 20 december organiseert.

Toiletgebouw
De volgende dagen bezochten John en Indra reeds gerealiseerde projecten, zoals het toiletgebouw bij de basisschool in Njetina. 'Het gebouw bestaat uit acht toiletten en was al volop in gebruik, nog voor de officiële opening', vertelt John. 'De hygiënische omstandigheden zijn echt een stuk verbeterd en de kinderen hoeven hun behoefte niet meer in de bush te doen. Verder doneerden wij nog twee laptops aan de school en de meest armoedig geklede schoolkinderen kregen van ons een WP-shirt (Kindergemeenschap De Werkplaats in Bilthoven doneerde 200 shirts met hun naam) en schoenen van Emmaus Bilthoven'. Ook de door de stichting gerealiseerde bibliotheek bezochten John en Indra voor de eerste maal. Een schitterend gebouw middenin het dorp, met honderden boeken en de eerste bibliotheek in de regio. Dit project was mogelijk door de grote inzameling van de kerstmarkt 2016 van de Werkplaats en financiële ondersteuning door de Emmaus Bilthoven.

Voedselprogramma
Gedurende een paar dagen kregen 13 van de meest arme public schools een bezoek, een zware klus door de hitte en de hoge vochtigheidsgraad. John: 'Dit was echt bizar. Kinderen die met 6 man één boek moeten delen, geen pennen of potloden en kinderen die met hun buik op een vieze grond sommen lagen uit te rekenen bij gebrek aan meubilair. Het enig positieve is het structurele voedselprogramma vanuit de overheid: als kinderen naar school komen zijn zij verzekerd van een maaltijd. Gelukkig konden wij wel direct iets kleins doen en veel kinderen kregen een t-shirt of schoenen en, heel belangrijk, verschillende scholen konden wij laptops en telefoons (gekregen van wijkbewoners uit de wijk Vogelenzang), verbanddozen en paracetamol overhandigen. Wij leken wel sinterklaas'.

Inspannend
Indra en John kijken voldaan terug op een inspannende reis. Thuis bepalen zij, samen met Samuel en hun adviseurs in Ghana welke van de 13 bezochte scholen als eerste hulp krijgt van de stichting. Indra: 'Het is een voorrecht om dit werk te kunnen doen, maar dit kan alleen met de noodzakelijke hulp en steun van donateurs en onze trouwe schoolsupporters'. Wilt u ook helpen om de public schools te verbeteren? Kijk dan op onze website en voor meer informatie over de stichting: www.ghanaschoolsupport.org

Schoolkinderen achter de nieuwe laptops.