Kinderen in afwachting van de film die ze gaan zien.
Kinderen in afwachting van de film die ze gaan zien.

Filmfeest Julianaschool levert 3.500 euro op

Algemeen Jeugd

door Guus Geebel

Op vrijdag 17 november werd voor leerlingen van de Julianaschool een filmdag gehouden. Er werden voor telkens twee groepen vier jeugdfilms die bij de leeftijd passen vertoond. Voor de groepen 1 en 2 was dat Brammetje Baas. Met de filmvertoning werd geld ingezameld voor de AFRIpads Foundation.

De filmdag werd georganiseerd door Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven, een serviceclub van vakvrouwen die zich inzetten voor de positieverbetering van vrouwen en kinderen. De leden Ilse Pols, Anouk van Aarsen en Christien Timmer vertellen dat de opbrengst van de filmdag via AFRIpads ten goede komt aan schoolmeisjes in het Afrikaanse Oeganda. In de groepen 7 en 8 kwam iemand van AFRIpads de leerlingen in de klas de situatie van de Oegandese schoolmeisjes uitleggen. Die leerlingen gingen daarna naar de andere groepen om dat door te vertellen.

Het geldbedrag werd verkregen door de verkoop van bioscoopkaartjes. Die hadden de Soroptimisten samen met kinderen van de Julianaschool de week ervoor op het schoolplein verkocht. Het gymnastieklokaal van de school was op 17 november omgetoverd in een bioscoopzaal. De groepen 7 en 8 gingen zagen hun film in Huize Het Oosten. De filmdag werd voor de kinderen compleet met door een lokale supermarkt gesponsorde broodjes, drank en popcorn. De Soroptimisten merkten dat de kinderen zich ervan bewust waren dat ze op deze manier een goed doel in Afrika steunen. 'Ook de schoolcommissie toonde zich heel betrokken en enthousiast.'