Maarten Strengers, Martine Wismeijer en Erwin Wever winnaars Ondernemersverkiezing 2015.
Maarten Strengers, Martine Wismeijer en Erwin Wever winnaars Ondernemersverkiezing 2015.

Oud winnaars over hun Ondernemersverkiezing

Algemeen Algemeen

Drie winnaars bij elkaar. Hoe verschillend hun bedrijven ook zijn, ze hebben met elkaar gemeen dat zij De Biltse Ondernemer van het Jaar (BOvhJ) zijn. Vooruitlopend op de verkiezing van hun opvolgers op 29 november, blikken zij terug op "hun" moment, nu bijna twee jaar geleden.

Maarten Strengers (47) is van Greenlink en voert duurzame energieprojecten uit in Nederland, Kenia, Tanzania, Gambia en Guinee-Bissau. Erwin Wever (26) werd met zijn uitzendbureau De Gilde, destijds starterswinnaar. Martine Wismeijer (45) won met haar Landwinkel de Hooierij en is vandaag gastvrouw voor dit gesprek in haar druk bezochte winkel.

Eervol
De eer winnaar geworden te zijn is voor Strengers het belangrijkst. "Wij kregen er een prachtig podium mee" vertelt hij, "want wij zijn zo druk met het uitvoeren van projecten, dat communicatie er wel eens bij inschiet"." Wever beaamt dat: "Starters staan voor een enorme uitdaging. De bekendheid die ik als winnaar kreeg, hielp de vliegende start die ik maakte." Dezelfde avond dat hij de award ontving, kwamen er al andere Biltse ondernemers op hem af om zaken te doen. "Sinds dat moment in 2015, zijn we vijf keer zo groot geworden". Wismeijer vult aan: "Zonder de winkel had ik nu geen boerderij en de winkel profiteerde absoluut van de publiciteit rond mijn award". Amati's kunstwerk staat trots achter haar kassa.

BOvhJ moet blijven
"Zonder meer" vinden de drie ondernemers. Strengers: "de uitstraling is erg positief." Wever vindt niet dat de inspanningen van de diverse ondernemersclubs altijd onder hoogspanning staan en vindt juist daarom dit tweejaarlijks evenement een absolute must. "Zo'n moment van grote aandacht voor het goud van onze gemeente," zoals hij ondernemers beschrijft, "verdient absoluut te blijven. De winnaars zijn maar even het middelpunt, maar ze kunnen er lang op teren. Geweldig!". Wismeijer knikt enthousiast mee, maar moet telkens weglopen van ons gesprek om de regelmatig binnenlopende klanten van dienst te zijn.

Tips
Zijn er nog tips voor de organisatoren? "Een oorkonde zonder typefouten" grapt Strengers "volgens mijn document werken wij in Nederlink in plaats van Nederland." Maar met een serieuzere ondertoon: "Het is een medaille die ik met trots draag."

De winnaars hebben daarnaast nog een advies voor de gemeente. "Prachtig dat ze dit initiatief van de Lions Club De Bilt-Bilthoven ondersteunen", zeggen ze, maar het vervolg kan beter. "Ik was best verrast te horen dat de gemeente recentelijk een convenant sloot met een van de grootste uitzendbureaus, terwijl ze mij zelfs nooit gebeld hebben." zegt Wever. De anderen zien een gemeentelijke rol bij het structureler samenbrengen van ondernemers, om van elkaar te kunnen leren.

Maar met de Lions en de gemeente, zijn zij er alle drie zeker bij op 29 november, vooral om hun opvolgers veel succes te wensen.        (Thomas Meyjes)