Logo vierklank.nl
Aandachtig luisteren naar de feestrede van voorzitter Ellen Thier.
Aandachtig luisteren naar de feestrede van voorzitter Ellen Thier.
Kunst & Cultuur

Inge Fuijckschot gelauwerd met SKC Muzeprijs

door Guus Geebel

In de Serre van de Centrumkerk in Bilthoven vierde de Stichting Kunst en Cultuur De Bilt (SKC) vrijdag 17 november haar vijfentwintigjarig bestaan. Tijdens de feestelijke receptie waarbij veel mensen van het eerste uur aanwezig waren kreeg Inge Fuijckschot na een feestrede van voorzitter Ellen Thier de SKC Muzeprijs 2017 uitgereikt. Muzikanten van de Brandweerharmonie verzorgden de muzikale omlijsting.

De Stichting Kunst en Cultuur De Bilt werd op 19 november 1992 opgericht door Henk van den Berg en Ruby Hartgring. Doel was het bevorderen van kunstzinnige vormen van culturele activiteiten van inwoners van De Bilt, door het stimuleren, ondersteunen en coördineren van activiteiten. Vanaf de oprichting heeft de stichting een rijk palet laten zien aan diverse activiteiten. Ellen Thier gaat daar in haar openingswoord uitvoerig op in. Zij verwelkomt speciaal de mensen die aan de wieg stonden van de SKC en de vele vrijwilligers die de stuwende kracht vormen van de stichting. Van de vele activiteiten noemt Ellen Thier speciaal de vijf grote Keramuze tentoonstellingen die in de periode 1993-2005 in De Bilt plaatsvonden en die een landelijke uitstraling hadden. Zij noemt verder de ArtTraverse in het gemeentehuis met tentoonstellingen van kunstenaars uit het hele land, lezingen van schrijvers, het korenfestival en het dorpenproject. Het initiatief Gluren bij de Buren beleeft komend jaar de tiende editie. Ellen Thier: 'Wij staan open naar de toekomst en open voor nieuwe creatieve ideeën. We hebben zin in de komende 25 jaar.'

Vrijwilligers
Cultuurwethouder Hans Mieras zegt onder de indruk te zijn van wat de afgelopen 25 jaar tot stand is gekomen. 'De SKC is heel belangrijk voor De Bilt. Als je kijkt naar dingen die er echt toe doen, kom je al gauw bij kunst en cultuur uit. Dat hebben we ook steeds meer nodig.' Hij merkt op dat het kunstaanbod in de omgeving, met Utrecht naast de deur en Amsterdam op een half uur afstand, erg groot is. 'We concentreren ons hier meer op het maken van kunst zelf. Echt grote namen kunnen we hier maar zelden naar toe trekken. De capaciteit voor cultuur in de gemeentelijke organisatie is beperkt. We hebben daarom heel veel profijt van de SKC.' Hij noemt onder meer het SKC Filmhuis dat boeiende films in de theaterzaal van Het Lichtruim vertoont. 'Daarnaast is een grote hoeveelheid vrijwilligers actief.' Hans Mieras vindt dat een cadeau voor onze gemeente.     

Kunstwerk
Tijdens de receptie wordt ook de jaarlijkse SKC Muzeprijs uitgereikt. Dat is een onderscheiding voor inwoners van De Bilt die zich op het gebied van Kunst en Cultuur buitengewoon hebben onderscheiden. Voor de SKC Muzeprijs 2017 koos het bestuur, geadviseerd door de verschillende werkgroepen, voor Inge Fuijckschot die vorig jaar afscheid nam als voorzitter van de SKC. Margaret Steur die het langst met Inge werkte, reikte de prijs uit. 'Inge Fuijckschot was jarenlang het boegbeeld van de SKC.' In de motivatie staat onder andere dat zij op uitstekende wijze gestalte gaf aan de doelstelling van de SKC, kunst onder de aandacht van de mensen brengen en mensen naar de kunst. Naast de prijs ontvangt Inge een kunstwerk van Frank Eerhart, die onlangs in de traverse exposeerde. 'Het is een mier en een mier staat voor een bescheiden harde werker. Altijd ten dienste van de gemeenschap. Dat vinden we heel goed bij jou passen.' Inge Fuijckschot is aangenaam verrast. Zij gaat nog in op een aantal hoogtepunten uit haar bestuursperiode.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>