Logo vierklank.nl
Burgemeester Sjoerd Potters, Dennis en Nathalie van Middelkoop en de overige bewoners van het Thomashuis. (foto CDA)
Burgemeester Sjoerd Potters, Dennis en Nathalie van Middelkoop en de overige bewoners van het Thomashuis. (foto CDA)
Politiek

Burgemeester Potters met het CDA op sleeptouw

De vraag van burgemeester Sjoerd Potters aan de raadsfracties om hem mee te nemen naar plaatsen in de gemeente waar de fractie trots op is, werd door de CDA-fractie ingevuld met een bezoek aan Westbroek en het Thomashuis in Maartensdijk.

door Henk van de Bunt

De geschiedenis van de kerk in Westbroek gaat terug tot omstreeks 1100. In 1510 zijn er muurschilderingen aangebracht, waarschijnlijk naar aanleiding van de slag van Westbroek. Na achter een laag kalk te zijn verdwenen zijn deze eind 20e eeuw weer tevoorschijn gekomen en gerestaureerd.

Aangaande de (staat van de) genoemde muurschilderingen verduidelijkt historicus Anne Doedens: 'De schilderingen in de kerk van Westbroek zijn van nationale culturele betekenis en te vinden in een rijksmonument. Een paar maanden geleden bezag ik de schilderingen van Westbroek en vroeg me af, of controle nodig was - de restauratie is inmiddels al weer 23 jaar geleden geschied. De gemeente in de persoon van cultuurambtenaar Ernest Schuler werd geïnformeerd en die zocht terstond contact met de koster van de kerk, de restaurator van de schilderingen, de heer Haaksma Wagenaar en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Bezoek en inspectie kwamen afgelopen oktober tot stand. Onlangs bezochten de heer Haaksma Wagenaar en zijn vrouw - die ook restaurator is - de kerk en uitten zich positief over de staat van de schilderingen. De heer Schuler gaf aan dat gestreefd wordt naar regelmatige controles in overleg met de rijksdienst, RCE'.

Thomashuis
In 2009 zijn Dennis en Nathalie van Middelkoop gestart met het Thomashuis in Maartensdijk. Naast hun gezin wonen hier tien bewoners met een wisselende zorgvraag. De (voormalige) boerderij kenmerkt zich door een grote gezamenlijke woonkamer met vier slaapkamers beneden en zes op de eerste verdieping, de nodige faciliteiten zoals douches en toiletten zijn natuurlijk aanwezig. De grote tuin om het huis biedt veel mogelijkheden om te ontspannen buiten en ook vertier zoals een jeudeboules baan. Voor bezoek van kinderen is ook gedacht, zandbak, schommel en een grasveld om te ballen'.

Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn altijd welkom, vooral fiets- en wandelvrijwilligers. Buiten het Thomashuis om houden Dennis en Nathalie van Middelkoop zich bezig met de watersport en zijn zij te vinden op de Nederlandse wateren. Werner de Groot tenslotte: 'We werden enorm gastvrij ontvangen. Er stonden hapjes en drankjes klaar en ook kreeg het gezelschap van de bewoners een rondleiding door het huis. Uiteraard mocht burgemeester Sjoerd Potters met de bewoners op de foto, maar niet nadat hem was gevraagd om een zebrapad te regelen op de Dorpsweg ter hoogte van Zorgboerderij Nieuw Toutenburg. De burgemeester kon nog geen toezegging doen, maar wanneer er daar één zal verschijnen, dan weet iedereen dat dit dankzij de bewoners van het Thomashuis is.

Meer berichten