Meer dan 150 leerlingen zijn op zoek naar info voor een vervolgopleiding.
Meer dan 150 leerlingen zijn op zoek naar info voor een vervolgopleiding.

Scholenmarkt op Aeres Mavo Bilthoven

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

Om hun leerlingen goed voor te bereiden op een vervolgopleiding, verzorgden Aeres Mavo Bilthoven en Aeres Maartensdijk op donderdag 9 november een scholenmarkt voor derde- en vierdeklassers. Een groot aantal MBO-opleidingen en Havo's uit de regio's Utrecht, Zeist, Amersfoort, Hilversum en Almere presenteerde zich tijdens deze avond.

'Voor alle derdeklassers en een aantal leerlingen uit de vierde klas organiseerde onze school, in samenwerking met Aeres Maartensdijk, een voorlichtingsavond', vertelt docent Geschiedenis/ Maatschappijleer en mentor klas 3 Peter van Esschoten. 'Velen van hen weten echt niet welke vervolgopleiding zij zouden willen doen. Daarom organiseerden wij een scholenmarkt voor meer dan 150 leerlingen en hun ouders. Iedere leerling kreeg de verplichting te komen'. Van de 75 uitgenodigde leerlingen kwamen er uiteindelijk 70 opdraven, vaak met ouders. Ook tachtig leerlingen van Aeres Maartensdijk kwamen een kijkje nemen tijdens de informatiemarkt, waaronder Nathan. 'Eigenlijk had ik geen idee wat ik na mijn school zou willen doen. Gelukkig heb ik dat nu wel. Mijn ouders hebben een restaurant, dus waarschijnlijk wil ik ook verder in deze branche. Op deze informatiemarkt kan ik dat verder uitzoeken', legt hij zijn komst uit. Een andere leerling wil dierenarts-assistente worden. Zij vindt zo'n infomarkt ook erg handig.

Presentaties
Volgens Peter van Esschoten was de informatiemarkt een groot succes. Van Esschoten: 'Bijna alle leerlingen zijn langsgeweest. Zij moesten zich bij de ingang aanmelden en ook weer afmelden, zodat wij precies weten wie wel en wie niet zijn langsgeweest'. Ook de afgevaardigden van de MBO's en Havo's kijken tevreden terug op deze avond. 'Dit jaar konden genodigden in diverse lokalen een presentatie geven van twintig minuten, zodat zij in één keer 40 leerlingen konden voorzien van informatie over hun opleiding. Deze opzet organiseerden wij dit jaar voor de eerste keer, dus waarschijnlijk gaan wij hier volgend jaar mee door', vertelt Van Esschoten.

Uitbreiden
Ondanks dat leerlingen binnen Aeres Mavo kunnen doorstromen naar Aeres MBO en zelfs naar het HBO, willen veel van hen de Havo-opleiding doen. Van Esschoten: 'De stap van Mavo naar Havo is voor veel leerlingen te groot, groter dan de stap naar het MBO, daarom wil onze school uitbreiden naar Havo-onderwijs. Leerlingen die in een vak uitblinken op Mavo-niveau, kunnen in dat vak ook examen doen op Havo-niveau. Om de Havo meer te promoten, willen wij volgend jaar waarschijnlijk ook Het Nieuwe Lyceum (HNL) en De Werkplaats (WP) uitnodigen voor onze informatiemarkt'. Volgend jaar organiseert Aeres Maartensdijk de jaarlijkse informatiemarkt.

Woensdag 29 november organiseert Aeres Mavo Bilthoven een Open lesmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden via mavo.bilthoven@aeres.nl