Groep 8 van de Van Dijckschool vraagt Potters van alles over zijn burgemeesterschap
Groep 8 van de Van Dijckschool vraagt Potters van alles over zijn burgemeesterschap

Burgemeester Potters bezoekt Van Dijckschool

Algemeen Jeugd

door Walter Eijndhoven

In het kader van de Week van Respect bezocht burgemeester Potters op dinsdag 7 november de Van Dijckschool in Bilthoven. Potters sprak met de leerlingen van groep acht over verliefdheid, pestgedrag en over #Me Too, dat de gemoederen in Nederland al enige tijd danig bezighoudt.

In de Week van Respect geven Tweede Kamerleden, burgemeesters, wethouders, BN'ers en andere betrokken Nederlanders meer dan 450 gastlessen op 1.500 scholen in 130 gemeenten. In deze Week worden jongeren gestimuleerd om gezamenlijk te zorgen voor een inclusieve samenleving, waarbij iedereen meedoet en lastige onderwerpen als religieuze, seksuele en culturele diversiteit, pesten en discriminatie altijd besproken kunnen worden.

Spannend
Ook burgemeester en wethouders van De Bilt gingen de boer op om gastlessen te geven op scholen in gemeente De Bilt. Zo'n gesprek met de burgemeester, maar ook onderling, is best spannend voor de kids. Hoe reageren klasgenootjes op jouw verhaal? Om het ijs te breken, vertelde Potters hoe zijn jeugdjaren waren, in de tijd, dat hij zo oud was als de leerlingen nu in groep acht. Heel open vertelde Potters over zijn jonge jaren en hoe hij omging met verliefdheid. Veel leerlingen vonden dat er eigenlijk niet zoveel is veranderd tussen vroeger en nu en dat iedereen onzeker is over onderwerpen als verliefdheid en hoe om te gaan met een afwijzing.

#Me Too
'Anders wordt het als er macht is in het spel', vertelt Potters aan de kids. 'Als iemand 'de baas' is over jou en jou dwingt dingen te doen die je niet wilt. Daarom zeg ik altijd 'als iets niet goed voelt, geef dit aan'. Maak het bespreekbaar en vertel het aan een vriend(in) die je vertrouwt, je juf of meester op school of aan je ouders. Daarom is #Me Too nu zo belangrijk'.

Op de vraag van Potters 'waarom is er een Week van het Respect?' , kwamen veel voorbeelden uit de klas: 'De manier waarop je met anderen omgaat', 'oortjes in als je boodschappen staat af te rekenen bij de kassa is asociaal', 'mensen met een afwijkend uiterlijk, of een andere kledingstijl uitsluiten'. De hele klas is van mening dat dit eigenlijk niet kan en dat bij pestgedrag moet worden ingegrepen. Daarom liet Potters aan de hand van een filmpje van Burger King zien dat een minderheid van de omstanders niet ingrijpt bij pestgedrag. Hieruit blijkt dat slechts 12% van de (volwassen) omstanders ingrijpt.

Korting
Na het filmpje mochten de leerlingen nog hun vragen stellen aan de burgemeester. Zij waren toch vooral benieuwd hoe het is om burgemeester te zijn, hoe je nu eigenlijk burgemeester wordt, of hij spijt heeft van zijn keuze om burgemeester te worden en of hij korting krijgt op zijn boodschappen.