Groepsleerkracht Jeffrey  (links) neemt dankbaar het brood van Bert Bos in ontvangst.
Groepsleerkracht Jeffrey (links) neemt dankbaar het brood van Bert Bos in ontvangst.

Het Nationaal SchoolOntbijt

Algemeen Jeugd

door Rob Klaassen

Dit jaar wordt de 15e editie van het Nationaal Ontbijt gehouden. Het thema dit jaar is: 'Gezond ontbijten is geen kunst'. Maar liefst 2900 basisscholen, ofwel een half miljoen kinderen, gaan samen gezond ontbijten op school. En niet alleen op school, maar ook op stadhuizen en in enkele musea wordt er gezellig samen ontbeten.

In de gemeente De Bilt behoren de Bosbergschool in Hollandsche Rading en de School met de Bijbel in Maartensdijk tot de groep van deelnemende scholen. Bakker Bert Bos (Maartensdijk) zorgt voor het gezonde brood en neemt ook alle verdere spullen voor dit ontbijt mee naar de scholen.

Ontbijt noodzakelijk.
De achtergrond van het instellen van het nationaal schoolontbijt is om kinderen te leren hoe belangrijk het is om 's morgens met een goed ontbijt in je maag op school te komen. En ook hoe een gezond ontbijt eruit ziet. Nog steeds komt namelijk zo'n 10% van de leerlingen zonder ontbijt op school. Om toch hun maag te vullen wordt er dan vaak even snel in de pauze een meestal ongezonde snack naar binnen gewerkt om het hongergevoel te onderdrukken: een dubbel ongezonde situatie. In de folder van het Nationaal SchoolOntbijt staat: 'Een auto rijdt niet zonder benzine en een telefoon werkt niet met een lege batterij. Dat vinden we heel gewoon. Maar zelf haasten we ons soms zonder ontbijt de deur uit. Terwijl je lichaam echt wel een ontbijt nodig heeft om met energie aan de dag te beginnen. Zeker omdat je lijf het 's nachts zonder eten heeft moeten doen. Jouw ontbijt geeft je in de ochtend meteen de energie die je nodig hebt om te leren, te werken, te sporten en te spelen'.

Prachtig product.
Bakker Bert Bos: 'Ik doe graag mee aan het nationaal ontbijt. Het kost me wel extra tijd, geld en energie, maar daar staat tegenover, dat ik het fantastisch vind om de leerlingen op de scholen kennis te laten maken met mijn mooie producten. Ik ben daar trots op. Voor iedere leerling lever ik gratis volkorenbrood, een bruin broodje en een krentenbol. Vanuit het nationaal schoolontbijt lever ik daar ook melk, thee, kaas en fruit bij. Allemaal uiterst gezonde producten. Alles voldoet 100 procent aan de nieuwste richtlijnen van het Voedingscentrum. Man, wat is er lekkerder dan dit op te eten samen met het net vers gebakken brood. Heerlijk. Ik hoop dat iedereen er volop van gaat genieten'.

School met de Bijbel
De School met de Bijbel in Maartensdijk doet dit jaar voor het eerst mee aan het Nationaal Ontbijt. Donderdag 9 november stond bakker Bert Bos om 8.00 uur met z'n volledige ontbijt op de stoep van de school. Om half negen werd in zeer gemoedelijke sfeer gezamenlijk ontbeten. Adjunct directeur Harry Prosman zegt dat het er nooit eerder van is gekomen om eraan deel te nemen: 'Wellicht ligt dat vooral aan het overvolle lesprogramma. Vorig jaar hoorde ik van collega's van andere scholen in onze gemeente, dat zij geschrokken waren van de aantallen kinderen, die zonder ontbijt op school kwamen. Voor die leerlingen was de vaak ongezonde pauzehap het eerste voedsel dat zij die dag nuttigden. Het is ook wel enigszins te begrijpen dat als twee ouders werken het er bij het ontbijt wel eens wat hectisch aan kan toegaan. Dat gaf mij toen het beslissende zetje om er dit jaar ook aan mee te gaan doen. Gelukkig kwam ik wel tot de conclusie dat het bij ons op school niet zo slecht gesteld is en dat alle kinderen iedere ochtend hebben ontbeten voordat zij op school komen. Tsja, dan zit er wel soms hagelslag op het brood, maar goed, ze eten gelukkig wel. Een bijkomend voordeel is dat we door hieraan deel te nemen, in de klas extra aandacht hebben geschonken aan het belang van een goed en gezond ontbijt. We hebben in ons team enkele enthousiastelingen, die het ontbijt samen met mij organiseren, zodat niet iedereen zich hiermee heeft moeten bezighouden. Op deze manier valt het goed te doen, al blijft het een heel geregel. We doen het zo dat de gehele school gezamenlijk ontbijt. Iedereen bij elkaar, zodat het een echt sociaal gebeuren is. Ik wil hier graag ook hebben gezegd, dat we blij zijn met dit initiatief en dankbaar zijn voor het ter beschikking stellen van het wel heel ruime assortiment'.

Bosbergschool
Groepsleerkracht Jeffrey van de Bosbergschool, coördineert het ontbijt: 'Wij doen om het jaar aan dit Nationaal SchoolOntbijt mee; dit doen we al een aantal jaren zo. We doen hier niet mee omdat we aanwijzingen zouden hebben, dat er heel veel kinderen zonder ontbijt naar school zouden komen. Landelijk ontbijt 90% van de leerlingen, bij ons zal dat percentage denk ik wel wat hoger liggen. Wij vinden het vooral goed om leerlingen te stimuleren gezonder te eten, ofwel te ontbijten. Door één of meer van de lessen met de klas te doen die door de organisatie van het Nationaal SchoolOntbijt zijn gemaakt, brengen wij het nut van een goed ontbijt bij de leerlingen onder de aandacht. Het is dit jaar heel bijzonder dat ik met groep 5 en 6 ook nog bij burgemeester Sjoerd Potters op het gemeentehuis in De Bilt mag komen ontbijten. Dat zullen de leerlingen nooit meer vergeten. Ik wil toch ook wel gezegd hebben dat ik het fantastisch vind, dat de bakker dit allemaal zo perfect verzorgt'.

Bert Bos levert zijn ontbijt af bij de School met de Bijbel.
Groep 1 en 2 van de Bosbergschool ontbijt gezamenlijk
Gezamenlijk - met de gehele school - is op de School met de Bijbel ‘een echt sociaal gebeuren’.