Ouders (zoals v.l.n.r. Dieneke Janssen en Miranda Mulder) komen in actie voor het behoud van peuterspeelzaal ‘t Bruggetje.
Ouders (zoals v.l.n.r. Dieneke Janssen en Miranda Mulder) komen in actie voor het behoud van peuterspeelzaal ‘t Bruggetje.

Noodklok Peuterspeelzaal 't Bruggetje

Algemeen Jeugd

door Henk van de Bunt

Er dreigt sluiting voor Peuterspeelzaal 't Bruggetje, al 40 jaar een begrip in Maartensdijk en omstreken. In januari 2018 gaat de nieuwe wet 'harmonisatie kinderopvang' in, waardoor voortbestaan in de huidige vorm niet haalbaar is. Verontruste ouders luiden de noodklok.

Met de wet 'harmonisatie kinderopvang' worden kinderopvang en peuterspeelzaal gelijkgesteld. In 2018 moeten alle peuterspeelzalen en kinderdagverblijven geharmoniseerd zijn. Het doel van deze harmonisatie is om verschillen tussen peuterspeelzalen en kinderopvang weg te nemen en te zorgen voor een betere afstemming tussen kinderopvang, peuterspeelzaalwerk en onderwijs.

Eisen
Ouder Margreet Wisse verklaart: 'Er komen exact dezelfde kwaliteitseisen voor peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Zo moeten alle peuterspeelzalen vanaf 2018 onder andere twee gekwalificeerde beroepskrachten op de groep hebben. Tevens wordt structurele scholing voor pedagogisch medewerkers verplicht om de kwaliteit te waarborgen. Er komt een betere mix van mbo- en hbo- functies op de werkvloer. Er is dan sprake van één financieringsstructuur voor werkende ouders (voor peuterspeelzaal en kinderopvang). De gemeente dient een betaalbaar aanbod voor eenverdieners (kostwinners) en niet werkende ouders te organiseren. Dit is erg afhankelijk van beleidskeuzes die gemeenten maken'.

Wij juichen de ontwikkeling van dezelfde kwaliteitseisen, vallend onder hetzelfde toezicht en op dezelfde manier gefinancierd worden, toe. Het geeft de mogelijkheid om (nog) professioneler te werken. De motivatie, dat ontwikkelingsgericht werken met een groep kinderen een vak is en dat daarom een beroepskwalificatie nodig is, die bij de leeftijd van de kinderen en de vorm van opvang past, is goed te volgen. Alleen is voor het voor Peuterspeelzaal 't Bruggetje niet haalbaar om zelfstandig te voldoen aan de nieuw gestelde eisen.'

Consequenties
Miranda Mulder licht toe: 'Veel peuterspeelzalen worden omgevormd tot peuteropvang. Alle vrijwilligers (nog 1800 in Nederland, vooral in de dorpen) moeten worden geschoold of komen als derde op de groep. Gemeenten moeten plannen maken om de transitie peuterspeelzalen goed te laten verlopen. Door de harmonisatie ontstaan er drie groepen ouders: Werkende ouders, die gebruik maken van de kinderopvangtoeslag voor peuterspeelzaalwerk of kinderopvang (via het rijk), eenverdieners/niet- werkende ouders die gebruik maken van de peuterspeelzaal op grond van inkomensafhankelijke bijdrage (via de gemeenten) en ouders, die gebruik maken van de VVE (Voor- en vroeg-schoolse-educatie)-regeling (via gemeenten). Deze kinderen hebben een indicatie en krijgen in veel gevallen een groot deel van de kosten vergoed (dit is per gemeente verschillend)'.

Oplossing
Dieneke Janssen tenslotte: 'Het bestuur is de afgelopen tijd met behulp van Angelique Reuselaars en Annemiek Witte op zoek gegaan naar alternatieven en oplossingen om de peuterspeelzaal te behouden, waarbij met diverse partijen is gesproken over 'het jonge kind', het ontwikkelrecht en de kansengelijkheid van 2-4 jarigen in Maartensdijk en omgeving. Wat doen we ieder vanuit onze eigen organisatie voor het (jonge) kind? Wat werkt? Wat werkt niet? Wat kan beter? En kunnen we wellicht vanuit onze maatschappelijke opdracht en ambitie een inhoudelijke kwaliteitsslag met elkaar maken en aansluiten bij de landelijke maatschappelijke ontwikkelingen. De opbouw van passend onderwijs, de transitie jeugdzorg en de harmonisatie voorschoolse voorzieningen brengt de vorming van één pedagogische infrastructuur voor kinderen 0-6 jaar steeds dichterbij. De ontschotting tussen onderwijs, kinderopvang en jeugdhulp (inclusie) lijkt onafwendbaar. Verkennende gesprekken zijn gevoerd om buiten de grenzen van je eigen organisatie te denken en op zoek te gaan naar kansen en mogelijkheden. Dit waren mooie, inspirerende en constructieve gesprekken. Met 1 partij is het bestuur nog in gesprek.

Actie
De ouders komen nu in actie voor het behoud van peuterspeelzaal 't Bruggetje. 'Wij zijn ervan overtuigd, dat de peuterspeelzaal een goede en belangrijke basis vormt voor alle peuters om vloeiend door te stromen naar de basisschool. En dat vinden blijkbeer meer ouders; er gaan wekelijks rond de 40 peuters naar 't Bruggetje, waar ze mogen spelen, leren en ontdekken onder de bevlogen leiding van Annemiek Witte. Wij als ouders vragen ons af wat de visie en het beleid van onze gemeente op het gebied van het jonge kind is? Kan onze gemeente, die het belang voor gezin en onderwijs voorop zet, onze kinderen helpen en meedenken in hoe het wèl kan, beter kan en dat er zo stapje voor stapje richting inclusie gegaan kan worden? Wij vragen de gemeente om hulp vanuit de gedachte dat we allen het investeren in het jonge kind enorm van belang vinden voor de samenleving'.

Oproep
De ouders doen een oproep aan zowel de inwoners van onze gemeente als aan de gemeente zelf: 'Inwoners, teken de petitie voor het behoud van de peuterspeelzaal! Gemeente, denk mee over oplossingen, kansen en mogelijkheden in het belang van het jonge kind! Op www.petities.nl, zoek op 'Maartensdijk' kan de petitie online getekend worden. Ook worden er op verschillende plaatsen bij o.a. winkeliers papieren versies neergelegd. Wij zullen onze zorgen ook bij de dorpswethouder kenbaar maken tijdens het inloopspreekuur van de gemeente in Dijckstate'.

Peuterspeelzaal Het Bruggetje is al ruim veertig jaar een vaste en vertrouwde waarde in Maartensdijk.