Logo vierklank.nl
 Artist impression van het eindresultaat van de nul-op-de-meter renovatie.
Artist impression van het eindresultaat van de nul-op-de-meter renovatie. (Foto: Plegt-Vos)
Algemeen

Unieke renovatie naar 'nul op de meter'

Woning Looydijk wordt zelfvoorzienend

De komende weken vindt een unieke nul-op-de-meter renovatie plaats in De Bilt. Een rijtjeswoning uit de jaren 70 aan de Looijdijk 53 wordt optimaal geïsoleerd, krijgt nieuwe buitengevels en gaat energie opwekken voor eigen gebruik.

De renovatie van deze pilotwoning is een initiatief van de Biltse energiecoöperatie BENG! in samenwerking met gemeente De Bilt, provincie Utrecht, Triodos Bank en Economic Board Utrecht. Bouwbedrijf Plegt-Vos voert de werkzaamheden in november uit. Begin volgend jaar organiseert BENG! in samenwerking met de bewoners, de familie Pierik, een aantal kijkdagen voor belangstellenden.

Voorbeeld
'Nul-op-de-meter' houdt in dat de woning op jaarbasis evenveel energie oplevert als nodig is voor het verbruik van het gezin. BENG! werkt als lokale energiecoöperatie voor en door bewoners toe naar een energieneutrale gemeente in 2030. Daarom is deze voorbeeldwoning belangrijk ter inspiratie voor anderen die plannen hebben om hun huis energieneutraal te maken', aldus projectleider Martijn de Loo.

Werkzaamheden
De verschillende bouwdelen worden kant-en-klaar aangeleverd en aan de woning gemonteerd. Doordat de renovatie vrijwel volledig wordt geprefabriceerd in de fabriek zal de overlast minimaal zijn. De komende weken vinden de voorbereidende werkzaamheden plaats. In week 47 staat de plaatsing van de nieuwe voor- en achtergevel gepland. Na afloop is de woning optimaal geïsoleerd met een nieuw ventilatiesysteem voor een gezond binnenklimaat. De woning krijgt een nieuw dak met zonnepanelen en een lucht-water warmtepomp voor de energievoorziening. Na de renovatie wekt de woning op jaarbasis de benodigde energie zelf op en is de energierekening tot vrijwel nul teruggebracht.

In 2018 wordt de woning een aantal dagen opengesteld. Aankondigingen vinden plaats via de website van BENG!: www.beng2030.nl. Belangstellenden kunnen ook mailen: info@beng2030.nl.     (Jenny Senhorst)

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>