Bewoners bij de vuurkorf tijdens St Maarten in Vogelzang
Bewoners bij de vuurkorf tijdens St Maarten in Vogelzang

Sint Maarten met glühwein in Vogelzang

Algemeen Algemeen

'Hallo Buur' is een initiatief van het Platform Respectvol samenleven. In een tweewekelijkse column lees je over een inspirerend buurtinitiatief in De Bilt. Deze week: Sint Maarten in de wijk Vogelzang.

Sint Maarten: een sfeervol feest met lichtjes, zingende kinderen en, oké, best veel snoep. In Bilthovens oudste wijk Vogelzang maken ze er elk jaar echt een warm buurtevenement van. Te beginnen met de uitnodiging "Doe je mee?" in de nieuwsbrief van Wijkvereniging Vogelzang, die begin november op elke deurmat valt. Wie graag zingende kinderen aan zijn deur heeft, zet een kaarsje of lampje bij de voordeur. Zo weten de kinderen waar ze welkom zijn.

Ontmoetingspunt
Maar er is meer te beleven in Vogelzang. De bewoners creëren ook elk jaar een ontmoetingspunt centraal in de wijk: een plek met vuurkorven, waar je glühwein of warme choco kunt drinken met wat lekkers. "Echt bijzonder", vertelt wijkverenigingsbestuurslid Tim Heere. "Iedereen die een route loopt komt hier langs en blijft even hangen voor een praatje. Ook mensen die geen kinderen hebben komen vaak even buurten, waardoor zij ook meegenieten van de sfeer van de avond".

Praatje
Sint Maarten is verbindend voor de wijk, vindt Tim. "In de winter zie je je buurtgenoten eigenlijk nauwelijks. Maar op deze avond maakt iedereen weer even contact. Ook oudere mensen die de kinderen aan de deur krijgen genieten van de reuring, van het korte praatje met kinderen en ouders".

Via de buurtapp
En dat ontmoetingspunt? Dat doe je gewoon even via de buurtapp. 'De handige handjes' heet de app in Vogelzang. Wie heeft er een vuurkorf, wie wat hout? Wie kan er zaterdagmiddag even meehelpen sjouwen en alles klaarzetten? Het is allemaal zo geregeld en nog gezellig ook. (Julie Houben)

Vragen of suggesties? hallobuur@respectvoldebilt.nl