V.l.n.r. Carry Zoutman, Roeli Olthof en vrijwilligster Mulki Abukar (Somalië) op het kantoor in Huize het Oosten.
V.l.n.r. Carry Zoutman, Roeli Olthof en vrijwilligster Mulki Abukar (Somalië) op het kantoor in Huize het Oosten. Foto: Walter Eijndhoven

Meldpunt Vrijwilligerswerk viert 21ste verjaardag

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

Vanuit het kantoor van het Meldpunt Vrijwilligerswerk, dat is gevestigd in Huize Het Oosten aan de Rubenslaan, bemiddelt het Meldpunt Vrijwilligerswerk in de gemeente De Bilt tussen particulieren en organisaties die op zoek zijn naar vrijwilligers en mensen die zich aanbieden voor vrijwillige hulpverlening.

Het Meldpunt Vrijwilligerswerk viert op 15 november haar 21-jarig bestaan. Volgens Roeli Olthof en Carry Zoutman van het Meldpunt een goede gelegenheid om bij de inwoners van onze gemeente weer eens de aandacht er op te vestigen. Om ook in de toekomst de werkzaamheden te kunnen blijven verrichten heeft het Meldpunt nl. dringend behoefte aan meer chauffeurs, terwijl ook het telefoonteam en het bestuur enige aanvulling kunnen gebruiken. Carry Zoutman: 'Belangrijk is, dat het aantal ritten de laatste tijd sterk is toegenomen, omdat ouderen langer thuis blijven wonen, vervolgens naar de dagbesteding gaan, terwijl ook een aantal ritten met Voedselbankpakketten door Het Meldpunt wordt verzorgd.' Op jaarbasis vinden er rond de 3000 ritten plaats.

Vrijwilligers
Het Meldpunt Vrijwilligerswerk biedt - tegen een kilometervergoeding - vervoer, bijvoorbeeld naar ziekenhuis, huisarts, fysiotherapeut en ook naar leukere bestemmingen, zoals de kaartclub. Dit vervoer vindt plaats met de eigen auto's van de chauffeurs en gebeurt één op één met de aanvrager. De chauffeursdienst is bestemd voor alle inwoners van de gemeente De Bilt, die om praktische redenen geen gebruik kunnen maken van het openbaar of bijzonder vervoer. Daarnaast kunnen via het Meldpunt Vrijwilligerswerk aanvragen worden gedaan voor kleine klussen in en rondom het huis. De Klussenbus zorgt voor de reparaties.

Contact
De telefonisten zijn een belangrijke schakel van het Meldpunt met de hulpvrager. Zij beoordelen welke vrijwilliger/organisatie het meest voor een oplossing van een vraag in aanmerking komt en regelen het contact. Aanvragers worden teruggebeld wanneer hulp gevonden is. De hulpaanvraag is heel gevarieerd. De aanvragen betreffen voornamelijk vervoer, maar ook allerlei klusjes in huis en tuin, of moeilijkheden met de computer horen bij de hulpverzoeken. Bij psychische nood wordt doorverbonden naar een professionele instelling. Een aanvraag voor vervoer loopt via het Meldpunt vaak soepeler dan via de Regiotaxi. 'Onze chauffeurs lopen vaak mee het ziekenhuis in. Er wordt bij de aanvraag vooraf gevraagd of extra hulp nodig is en in dat geval wordt daar rekening mee gehouden.'

Algemeen
Voor inwoners van de gemeente De Bilt is het Meldpunt Vrijwilligerswerk bereikbaar via het telefoonnummer 030 2287799 of per e-mail via info@meldpuntdebilt.nl; op de website www.meldpuntdebilt.nl. is verdere informatie te vinden. Het Meldpunt verricht algemene vrijwilligershulp. 'Wat wij doen is werven en uitzetten van vrijwilligers en echt hulp verlenen. Het is een weg bij het vinden naar laagdrempelige sociale zorg', aldus Roeli Olthof. We zijn een vrijwilligersorganisatie voor de gehele gemeente De Bilt, maar zouden graag wat meer voet aan de grond krijgen in Maartensdijk, Westbroek en Hollandsche Rading. Als mensen uit die plaatsen bij ons terecht komen horen we vaak dat ze het jammer vinden dat ze het bestaan van het Meldpunt niet eerder kenden'. In Groenekan is inmiddels ook een groepje chauffeurs onder de vlag van het Meldpunt werkzaam, terwijl het Meldpunt in elk van de overige kernen een chauffeur heeft wonen.

Onzekerheid
Om nog in lengte van jaren te kunnen voortbestaan is er altijd behoefte aan meer vrijwilligers. Het werven van vrijwilligers gebeurt op verschillende manieren: 'Meestal gaat het van mond op mond, maar maken ook gebruik van de vacaturebank van Mens De Bilt en staan op de vrijwilligersbanenmarkt. Soms krijgen mensen vanuit uitkeringsinstanties het advies zich bij ons aan te melden als onderdeel van een herintredingstraject. Het Meldpunt heeft rond de vijftig medewerkers. Dat zijn telefonisten, chauffeurs, hulpverleners, computerhulp, tuinhulp en het bestuur.

Aanmelden
Aanmelding als vrijwilliger kan telefonisch, maar ook door via de website www.meldpuntdebilt.nl een formulier in te vullen. Na de aanmelding volgt een kennismakingsgesprek Op werkdagen telefonisch bereikbaar op 030 2287799 tussen 9.00 en 12.00 uur. Op andere uren is een antwoordapparaat in geschakeld.

Vrijwilligerschauffeur Cor Verhoeks brengt en haalt mevrouw Bom naar en van een anders onbereikbare activiteit.