Logo vierklank.nl
Ongeveer tachtig mantelzorgers waren aanwezig tijdens de Dag van de Mantelzorg.
Ongeveer tachtig mantelzorgers waren aanwezig tijdens de Dag van de Mantelzorg.
Ouderen

Dag van de mantelzorg

door Walter Eijndhoven

Vrijdag 10 november was landelijke Dag van de Mantelzorg. Steunpunt Mantelzorg De Bilt markeerde dit met een feestelijke en ontspannen dag voor alle mantelzorgers uit de zes kernen van de gemeente. Na het uitreiken van de eerste mantelzorgwaardering door wethouder Anne Brommersma, konden alle vrijwilligers deelnemen aan diverse creatieve workshops. De dag werd afgesloten met een drie-gangen diner.

Wie acht uur of meer per week als familielid, vriend of buur zorgt voor een inwoner van gemeente De Bilt, komt in aanmerking voor de Mantelzorgwaardering. Deze waardering bestaat uit vijf vouchers ter waarde van in totaal 50 euro, die inwisselbaar zijn bij bijna alle winkeliers in gemeente De Bilt. Mantelzorgers kunnen niet alleen worden aangedragen door familie of vrienden, maar kunnen ook zichzelf aanmelden via de website van Mens De Bilt: www.mensdebilt.nl

Hersenletsel
Eén van die mantelzorgers is Tonny uit Groenekan. Haar man Otto heeft een niet-aangeboren hersenletsel. 'Vijf jaar geleden kreeg mijn man een herseninfarct, in zijn hersenstam. Hierdoor stond ons hele leven op zijn kop. Een groot gedeelte van zijn geheugen verdween, maar na verloop van tijd kwamen flarden van herinneringen weer terug. En nog steeds kan hij zich veel dingen van vroeger niet meer voor de geest halen. Allerlei gebieden in de hersenen zijn met elkaar verbonden door middel van 'snelwegen', maar bij Otto bestaan deze verbindingen nog slechts uit 'kronkelwegen', zo leg ik dat altijd uit aan anderen', vertelt Tonny. Mantelzorg kost veel energie, ook voor Tonny. Daarom gaat zij regelmatig er even tussenuit, naar haar appartement in Scheveningen. Tonny: 'Ik werk in Den Haag, dus ga ik regelmatig even naar Scheveningen, lekker uitwaaien'. Ondertussen gaat het wel iets beter met Otto. Iedere woensdag speelt hij koersbal in het dorpshuis van Groenekan en ook heeft hij opnieuw zijn rijbewijs gehaald. Daarnaast doet hij vrijwilligerswerk. 'Mijn man kan veel meer dan alleen vrijwilligerswerk, dus daarom is hij nu op zoek naar 'echt' werk. Helaas ontbreekt het hem aan een uitgebreid netwerk. Dat vind ik toch een gemis bij de gemeente. Waarom stelt de gemeente niet een netwerk beschikbaar voor mensen, die iets minder kunnen door bijvoorbeeld een ongeluk of ziekte?', vraagt Tonny zich vertwijfelt af. Zij vervolgt: 'Mijn man is altijd ZZP'er geweest en maar weinig ZZP'ers kunnen zich een verzekering veroorloven. Dat is gewoon te duur voor de meesten. Hij heeft daarom ook geen uitkering. Gelukkig verdien ik genoeg om voor ons beiden te kunnen zorgen'.

Workshops
De hele middag was het tijd voor workshops voor de 80 aanwezige mantelzorgers. Zij konden kiezen uit: een herfstige bloemenkrans maken, ontspanning met mindfulness en yoga, een eigen chocoladeletter maken, verven met papier, een moment voor jezelf (stoelmassage en nagelverzorging) en vogels kijken met Camilla Dreef (bekend van TV). Camiila is een echt natuurmeisje, zoals zijzelf aangeeft. Al op jonge leeftijd ging zij alleen de natuur in, om te vogelen (vogels kijken). Na het behalen van haar VWO ging zij naar de Universiteit van Amsterdam en studeerde daar Biologie met een minor Aardwetenschappen. 'Ik ben al mijn hele leven gek op natuur geweest, met een grote voorliefde voor vogels. Nu werk ik als ambassadeur bij de Vogelbescherming in Zeist, heb ik een vlog over het Haringvliet en komt in 2018 mijn eerste kinderboek uit', vertelt Camilla. Na een leerzame les over vogels kijken, ging de groep een half uur vogels kijken in het Heidepark in Bilthoven. Na uitleg over de werking van verrekijkers (hoe werkt ie nu precies? En hoe stel ik beide oculairen scherp?) en wat basiskennis over vogels herkennen, werden al snel de eerste grote bonte spechten ontdekt in de bomen, een merel vloog voorbij (alarmroep) en vlogen enige houtduiven plotseling uit het struweel. Ook kool- en pimpelmees lieten zich horen tijdens deze wandeling. Na een half uur werd het toch wel erg donker en ging het terug richting diner.

Steunpunt Mantelzorg
Steunpunt Mantelzorg is er voor mantelzorgers in gemeente De Bilt en ondersteunt mensen die onbetaald zorgen voor een langdurig of chronisch ziek familielid, partner, buur of vriend. Want goed voor jezelf zorgen is belangrijk om ook voor een ander te kunnen zorgen. Bij Steunpunt Mantelzorg kunt u terecht voor informatie, advies, ondersteuning en begeleiding. Ook organiseert het Steunpunt informatiebijeenkomsten, workshops en trainingen over verschillende onderwerpen. Op de website is meer informatie te vinden over de diverse activiteiten.

Consulenten Mantelzorg: Marianne Houkamp en Liesje Nijenhuis, tel.nr. 030-727 1556, mob.nr. 06-130 71 129, E-mail: mantelzorg@mensdebilt.nl of www.mwnsdebilt.nl

Meer berichten