Volop bedrijvigheid bij het viaduct en de geluidschermen in Maartensdijk.
Volop bedrijvigheid bij het viaduct en de geluidschermen in Maartensdijk. Foto: RWS

Voortgang werkzaamheden aan viaducten en geluidschermen

Algemeen Algemeen

door Henk van de Bunt

3Angle is volop bezig met de verbreding van de viaducten. De onderdoorgang Groenekanseweg is gereed op de afwerking na. In oktober 2017 is gestart met de verbreding van het viaduct over de Dorpsweg in Maartensdijk. Wanneer alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden hier begin 2018 klaar.

Ovonde
Verder vervangt Rijkswaterstaat het viaduct over de A27 bij Bilthoven. De ovonde verandert in een kruispunt met verkeerslichten en camera's. Naar verwachting is het nieuwe viaduct in mei 2018 gereed. De werkzaamheden aan de onderdoorgang Vuurse Dreef zijn net gestart; in het tweede kwartaal van 2018 worden deze naar verwachting afgerond.

Nieuwe geluidschermen
Voorafgaand aan het project hebben Rijkswaterstaat en 3Angle het doel gesteld om op plekken aan de westzijde van de A27 waar nog geen geluidschermen stonden, voor november 2017 nieuwe schermen te plaatsen. Dit is op de meeste plekken gelukt, maar op enkele plekken niet helemaal vanwege productieproblemen van de betonnen schermdelen. Het streven is om alsnog eind november 2017 de nieuwe geluidschermen klaar te hebben met uitzondering van Hollandsche Rading. Dat geluidsscherm is als het mee zit pas eind januari 2018 gereed. Voor de start van de wegverbreding van de A27 in de richting van Hilversum naar Utrecht-Noord kunnen omwonenden in ieder geval van de nieuwe geluidschermen profiteren.

Er is nog één uitzondering. Vanwege de aanwezigheid van een gasleiding kan het noordelijke deel van het geluidscherm Groenekan West nog niet gebouwd worden. Eerst moet daarvoor de leiding nog worden verlegd. Het geluidscherm is medio 2018 gereed.

Winterklaar
In de winter is het wegdek door vrieskou, sneeuw en ijzel kwetsbaar. De kans op scheuren en gaten is groter dan normaal. Daarom wordt in week 45 tot en met week 49 gekeken waar versterking van het asfalt nodig is. In combinatie met de voorbereidingen, die 3Angle treft voor de winter proberen ze gelijk de kwaliteit van de gele belijning in de werkvakken waar mogelijk te verbeteren, of opnieuw aan te brengen. Er zijn namelijk meerdere meldingen binnengekomen dat de gele belijning in de werkvakken niet goed zichtbaar is.

Witte lijnen
Op sommige plekken, bijvoorbeeld in de slingers (daar waar je het werkvak inrijdt en een bocht maakt), haalt men de witte belijning weg om verwarring te voorkomen. Dit kan 3Angle op twee manieren doen: de lijnen wegstralen of zwart maken. Een groot nadeel van wegstralen, is dat het asfalt hierdoor beschadigd kan raken. Met de winter in aantocht, is het asfalt van de A27 (en de A1) hiervoor op veel plaatsen niet goed genoeg en kunnen er gaten in het wegdek ontstaan. De witte lijnen zwart maken, is ook niet altijd een goed alternatief. Deze laag slijt namelijk snel waardoor de aannemer meerdere keren terug moet komen om de lijnen opnieuw zwart te maken. Te veel herstelwerkzaamheden brengen veel hinder voor de weggebruiker met zich mee. Plekken waar de lijnen niet verwijderd kunnen worden krijgen een nieuw laagje asfalt. De gele belijning op de weg wordt hiermee duidelijker voor de weggebruiker.

Reptielen
De A27 doorkruist gebieden waar veel beschermde dieren en planten leven. Eerder dit jaar werden honderden reptielen, zoals levendbarende hagedissen, hazelwormen, ringslangen en kamsalamanders naar nieuwe leefgebieden, verhuisd omdat hun leefomgeving langs de A27 door de wegverbreding gedeeltelijk verdwijnt. De nieuwe leefgebieden zijn hiervoor eerst verbeterd, waardoor er meer dieren kunnen leven. Dat werpt nu zijn vruchten af. Inmiddels is waargenomen dat de levendbarende hagedissen hun intrek hebben genomen in de houtstapels die afgelopen winter zijn aangelegd in het Hilversums Wasmeer. Ook andere dieren profiteren van de maatregel; verschillende soorten libellen blijken de houtstapels eveneens in gebruik te hebben genomen als plaats om te zonnen.

Vleermuizen
Vorig jaar heeft de Noordhollandse Zoogdier Studiegroep in de omgeving van de A27 vleermuiskasten opgehangen, die door Rijkswaterstaat aan de studiegroep waren gedoneerd. Enkele maanden na het ophangen bleken de meeste kasten al in gebruik genomen door vleermuizen. Dat gebruik is structureel gebleken, want ook dit jaar is er weer volop gebruik van gemaakt, waarbij voor het eerst ook groot-oor-vleermuizen zijn gezien.

Dassen
Ook de dassen laten zich zien. Tijdens de werkzaamheden monitort  men de routes die de dassen afleggen met GPS-halsbanden. Dit geeft voor het eerst in Nederland een beeld van het ruimtegebruik door dassen langs een rijksweg waaraan gewerkt wordt. Onbekend was of dassen verstoord worden als een in gebruik zijnde dassentunnel verlengd moet worden ten behoeve van een wegverbreding. Monitoring laat zien dat een verlengde tunnel al binnen 2 weken na het verlengen weer gebruikt werd.

Het viaduct over de Dorpsweg in Maartensdijk wordt zowel aan de oost- als westzijde met 6,6 meter verbreed.
Hagedissen in de houtstapels.