Aan het werk met de AED.
Aan het werk met de AED.

Westbroek steeds veiliger

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Donderdag 2 november opende burgemeester Sjoerd Potters de avond 'Westbroek Veilig' in het Dorpshuis in Westbroek. Wat moet u doen als leden van het inbrekersgilde rond uw huis zwerven? Hoe werkt een AED? Wat te doen bij reanimeren? En wat als mijn huis in brand staat? Allemaal vragen, die deze avond aan bod kwamen.

Zo'n 35 belangstellenden uit Westbroek bezochten de avond om een antwoord te krijgen op de vele vragen die hen bezighoudt in geval van nood. Natuurlijk doet iedereen binnen Westbroek al veel om hun dorp veiliger te maken. Een AED aan de muur bij het Dorpshuis of de buurtpreventiegroep bij onraad in de wijk, maar het kan altijd beter. Deze avond volgden vele tips om de omgeving in en rond het huis nog veiliger te maken.

Burgerhulpverleners
Maandag 30 oktober tekende wethouder Brommersma van gemeente De Bilt een convenant met Stichting HartslagNu. Burgers uit gemeente De Bilt worden ingezet om hulp te verlenen bij een hartstilstand. 'Elk jaar krijgen zo'n 16.000 mensen in Nederland een hartstilstand. Van die slachtoffers worden er ongeveer 10.000 gereanimeerd. Per week zijn dit ongeveer 200 reanimaties', vertelt Frank, medewerker bij HartslagNu. Hij vervolgt zijn verhaal: 'Binnen gemeente De Bilt vinden 18 reanimaties plaats, waarvan 68% thuis en 20% op straat. Die eerste minuten na de hartstilstand zijn van levensbelang voor het slachtoffer'. Een ambulance heeft gemiddeld 10 minuten nodig om bij het slachtoffer te komen, terwijl elke minuut de overlevingskans daalt met 5-10%. Reanimatie moet daarom binnen zes minuten gestart zijn. Frank: 'Samen met De Bilt (en reeds 20 andere gemeenten) willen wij zoveel mogelijk burgerhulpverleners binnen Westbroek en gemeente De Bilt aanstellen. Onze app alarmeert een burgerhulpverlener die in de buurt is en wijst hem of haar de weg. Onze app heeft ook een ingebouwde metronoom die het tempo aangeeft waarin gereanimeerd moet worden'.

AED's
Iedereen kan burgerhulpverlener worden, mits in het bezit van een geldig reanimatiecertificaat, een EHBO-diploma of een certificaat van bedrijfshulpverlener. Natuurlijk kunnen ook artsen of verpleegkundigen zich aanmelden. Verder moet je beschikken over een goede gezondheid. Hieronder wordt verstaan dat je zonder (lichamelijke) klachten, kortdurend, een grote inspanning kunt verrichten. Omdat vrijwiliigers verhinderd kunnen zijn, worden altijd meerdere mensen tegelijkertijd gealarmeerd. Op deze manier streeft HartslagNu ernaar dat waar mogelijk binnen zes minuten een reanimatie is opgestart en, indien nodig, een schok is gegeven met een AED. Voor Westbroek zijn nog twee extra AED's beschikbaar. Bekeken wordt nog waar deze komen te hangen. Voor meer vragen over dit onderwerp: info@hartslagnu.nl of bellen met de helpdesk via 088 0330245 (tijdens kantooruren).

WhatsApp
Tijdens de avond ging Jan Hennipman in op de regels binnen de WhatsApp Buurtpreventie in Westbroek. 'In het begin wisten veel gebruikers nog niet wat precies de bedoeling was van deze WhatsAppgroep', vertelt Jan Hennipman. 'Gelukkig gaat dit nu veel beter en houdt iedereen zich aan de strikte regels die voor deze app gelden'. Dit was direct een mooie gelegenheid voor wijkagent Hans Gies om in te gaan wanneer je nu wel of niet gebruik moet maken van deze app: 'Een inbraak is zo gepleegd en duurt gemiddeld maar dertig seconden. Negen van de tien inbraken zijn gelegenheidsinbraken. Staat ergens een raampje open, een dief is zo in huis en binnen de kortste keren ook weer verdwenen. Inbrekers nemen zelf weinig mee aan. Inbraakspullen komen vaak uit het schuurtje van de buren en gestolen spullen nemen zij mee in een kussensloop. Om dit soort personen in de gaten te houden is de buurtpreventiegroep opgericht'. Waar moeten deelnemers van deze groep nu op letten? Kijk altijd naar afwijkend gedrag, gedrag dat niet past in de omgeving en bel bij twijfel altijd 112. Zij vragen wat er is gebeurd, hoe ziet de persoon eruit, is hij alleen of met meerdere personen, is hij met de auto, in welke richting is de auto gereden? Nadat de politie is geweest, wordt de beller altijd geïnformeerd door de politie. Gies: 'Vaak zijn inbrekers slimmer dan u denkt. Aan de sleutel van een kinderfietsje hangt ook vaak de huissleutel. Ouders doen dat, omdat kinderen een losse sleutel vaak verliezen. Inbrekers letten hierop. Hangt een extra sleutel aan een fietssteutel, dan is dit vaak de sleutel van de voordeur. Mijn laatste tip voor de appgroep is: als een bordje met de tekst 'Buurtpreventie' schoon is, loopt de inbreker snel voorbij, maar als deze bijna onleesbaar is, is de inbreker er als de kippen bij'.

Verzekeren
Rob Hooijer, consultant Riskmanagement van Interpolis legde via beeld en geluid uit hoe de veiligheid in en rond de woning kan worden verhoogd. Veel aandacht ook voor veiligheid op internet. Hooijer: 'Alles dat verbonden is met internet, kan worden gehackt. Zorg daarom altijd voor een sterk wachtwoord, dat moeilijk kan worden gehackt. Dus gebruik niet 1-2-3-4-5 of a-b-c-d-e als wachtwoord, maar een woord met diverse andere tekens dat alleen u kent. Meer dan anderhalf miljoen keer per jaar wordt apparatuur gehackt in Nederland'.

Brandweer
Bram de Rijke van de Veiligheids Regio Utrecht (VRU) toonde diverse brandpreventiemaatregelen. Via een Virtual Reality bril kon men ervaren wat voor impact een brand in uw huis heeft. De Rijke: 'Dertig procent van de branden ontstaat als gevolg van stoken, waarvan 90% in het schoorsteenkanaal. Vaak is een schoorsteenbrand het gevolg van slecht onderhoud of verkeerd stoken. Laat daarom minimaal eens per jaar de schoorsteen vegen en controleren door een erkend bedrijf. Ook tijdens koken ontstaat vaak brand, waarvan het grootste deel in de pan of op het fornuis. Vaak wordt iemand gebeld tijdens het koken, of er komt iemand aan de deur. Hierdoor vergeet men dat het fornuis aanstaat en een brand kan snel ontstaan'. Wat als er toch brand ontstaat? Brand in de keuken: blus vlam-in-de-pan nooit met water, maar gebruik een passende deksel. Zet de warmtebron en de afzuigkap uit. Brand in de schoorsteen? Blus deze nooit met water, sluit de klep en gebruik zand om het vuur te doven. Brand in een elektrisch apparaat? Trek de stekker eruit en laat het apparaat achter. Is de brand groter dan het formaat van een voetbal? Sluit tijdens het vluchten alle deuren achter je, breng jezelf en anderen naar een veilige plek buiten en bel 1-1-2. De Rijke: ' Vaak laadt iemand zijn mobiel op tijdens de nachtelijk uren. Nooit doen! Vaak is een mobiel opladen de oorzaak van een brand. En zorg bij het opladen dat de oplader niet tegen een gordijn hangt'.

Kortom: deze avond werden veel handige tips gegeven om de veiligheid in en om het huis/ straat te verhogen.

 Burgemeester Potters opent de avond.