Een hoogstandje van twee leden van de Recreatiegroep van Fraternitas.
Een hoogstandje van twee leden van de Recreatiegroep van Fraternitas.

Galavoorstelling bij 100 jarig Fraternitas

Algemeen Sport

door Kees Diepeveen

Gymnastiekvereniging Fraternitas uit De Bilt heeft op zaterdag 4 november zijn 100 jarig bestaan op grootse wijze gevierd in de sporthal van het HF Witte Centrum in De Bilt. Onder toeziend oog van een volle sporthal werd een prachtige show opgevoerd onder de naam: Part Time.

De organisatie van de jubileumshow heeft alles uit de kast gehaald om er een prachtige show van te maken die zowel in de middag als in de avond werd opgevoerd. Er is vier jaar gewerkt aan deze jubileumshow waardoor er een gelikte uitvoering kon worden gegeven. Fraternitas had niets aan het toeval overgelaten. Er werd een aantrekkelijk programma gepresenteerd waaraan door vrijwel alle geledingen uit de vereniging werd deelgenomen. Licht en geluid werd op professionele wijze uitgevoerd, ladyspeaker Simone Poldermans praatte alle onderdelen aan elkaar terwijl de opbouwploeg de zaal voor alle nummers snel in orde maakte en de mensen van de kostuums en schmink eer van hun werk hadden.

Vaandel
De opening werd verricht door Nelly van Oelderik en Andre Breukelaar, de twee vicevoorzitters van Fraternitas, waarna sportwethouder Madeleine Bakker namens de gemeente De Bilt de vereniging feliciteerde met het unieke jubileum van de oudste sportvereniging van De Bilt. Daarna werd de voorstelling geopend met het binnenbrengen van de verenigingsvlaggen en het uit 1930 daterende Vaandel van Fraternitas. Aan deze act namen uit elke groep van de vereniging enkele leden deel waarbij het zeer aandoenlijk was dat enkele jongste leden door de oudste leden werden binnengebracht. Daarna was de aftrap voor de kleuters die verkleed als feestclowntjes hun oefeningen toonden op brug en balk Het publiek genoot.

Dynamische voorstelling
De voorstelling liet zien dat Fraternitas niet alleen een turnvereniging is. Met Showdance, Bewegen voor Ouderen 55+, Recreatiegym en Hardlopen onder de naam Runfit, Walkfit en Coolrunning is Fraternitas een veelzijdige vereniging die veel te bieden heeft. En dat kwam ook in de voorstelling tot uitdrukking. Van de hardloop-groep werden onder de naam Running is exciting beelden getoond. Door de dans- en turnonderdelen heel breed te maken en de gehele vloer te gebruiken werd het een ontzettend dynamisch voorstelling. Dit vooral met gecombineerd uitgevoerde oefeningen met meerdere groepen in flitsende kleding en fraai geschminkt. Met eigentijdse muzikale ondersteuning en fraai uitgelichte accenten en kreeg het publiek een heel mooi en swingend programma te zien met showdansnummers maar ook spectaculaire onderdelen als Tumblingbaan en Springtafels. Het werd allemaal zeer gewaardeerd door het publiek.

Verenigingshistorie
Simone Poldermans lichtte voor de uitvoering elk programmaonderdeel uitgebreid toe. Omdat de opbouwploeg soms iets langer tijd nodig had kon zij het publiek ook meenemen in wat verenigingshistorie zoals de oprichting in 1917 door een aantal Biltse jongens die lid waren van Fraternitas in Utrecht en geen zin meer hadden om altijd daar naar toe te moeten. Zo is Biltse afdeling van Fraternitas ontstaan. Ook eigentijdse zaken werden benoemd zoals vacatures binnen het bestuur en dat Fraternitas volgend jaar hoopt te kunnen beschikken over een nieuwe gymzaal.

Krachttoer
De vereniging heeft een enorme krachttoer verricht met dit programma. Voor alle deelnemers zijn door vele vrijwilligers meerdere kostuums gemaakt en zijn op de dag van de uitvoering ruim 100 kinderen geschminkt. Indrukwekkend was het geoliede opereren van de opbouwploeg. Op heel snelle en efficiënte wijze werd de vloer telkens afgebroken en opgebouwd. Alles klopte. Een perfect geslaagde opgave die mede bijdroeg aan het succes van de voorstellingen.

Fraternitas heeft aangetoond over een prima organisatie te beschikken. Rond de voorstelling klopte het allemaal maar ook het geboden programma was van niveau. Er is enorm hard en langdurig getraind om de voorstelling naar het vertoonde niveau te tillen. Dat alle aanwezigen hebben genoten bleek wel uit de reacties. Deelnemers en trainers uit alle geledingen van de vereniging kunnen hier trots op zijn.

De meisjes van 7 en 8 jaar turnden vol overgave hun oefeningen aan de diverse bruggen.
De feestclowntjes beten het spits af in het programma. Het was zeer aandoenlijk om de allerjongsten zo enthousiast in actie te zien.