Kinderen zijn druk bezig tijdens de bakpretles.
Kinderen zijn druk bezig tijdens de bakpretles.

Volop Bakpret in herfstsfeer bij Sojos

Algemeen Jeugd

door Rob Klaassen

Vrijdagmiddag 3 november stond de Bakpret-les, die Brigitte van der Heijden samen met Bianca Kerkhof geeft aan acht kinderen, in het teken van de herfst. Bij deze cursus gaat het er vooral om hen de liefde voor het zelf bakken bij te brengen.

De cakejes waren daarom dit keer pompoencakejes en ze werden versierd met eikeltjes, paddenstoeltjes en herfstbladeren; versieringen van marsepein, die bakkerij Bos hen ter beschikking had gesteld.

Acht kinderen
Brigitte: 'Ik heb hier een groep van acht kinderen. Met twee ovens kan ik er hier niet meer kinderen hebben. Het is intensief werken. Je moet de kinderen vooral in het begin heel intensief begeleiden. Als ze dan vervolgens het resultaat zien en het vooral ook proeven, worden ze steeds enthousiaster. Ik kan dat alleen maar doen doordat ik hierbij enorm wordt geholpen. Dit jaar is Bianca Kerkhof er als bakjuf voor het eerst bij. Ook helpen er vier oudere kinderen mee, die vroeger Bakpret al eens hebben gedaan. Ze zijn er zo enthousiast over dat ze het nu leuk vinden om zelf weer de jongere kinderen te komen helpen. Om deze baklessen goed te laten verlopen en te zorgen dat ieder kind volop zelf aan het bakken toekomt, is een intensieve begeleiding een eerste vereiste. Ik moet ook zeggen dat het hier in Sojos fijn werken is. We hebben dit jaar er een verrijdbare grote tafel bij gekregen, dat is reuze praktisch'.

De cursus
Bakpret wordt tweemaal per jaar gegeven. Eén cursus loopt van oktober tot de kerst en de andere van januari/februari tot en met april. Een cursus bestaat uit 8 lessen van anderhalf uur. De cursus valt onder de stichting Mens De Bilt en is er voor kinderen van 8 tot 12 jaar. Er is nu nog plek in de cursus van komend voorjaar. Bianca: 'Ons doel is om kinderen te leren hoe je eenvoudig iets kunt bakken, hoe je deeg maakt en hoe dat tot iets moois en lekkers uitgroeit. Maar vooral ook, hoe knus en gezellig het is om met elkaar iets te bakken. We hopen dat we vooral dat plezier bij de kinderen kunnen overbrengen. Zelf bakken is iets leuks en vooral als je thuis kunt laten zien wat je zelf allemaal kunt maken'.