Logo vierklank.nl
Dat wil ik effe kwijt.....

Dat willen wij 'effe' kwijt…

Zendmast toch in De Leyen?

B&W heeft dinsdag 24 oktober besloten dat de zendmast aan het Bakemaveld in woonwijk De Leyen er toch zal komen, ondanks bezwaren van bewoners en (delen van de) Gemeenteraad. De bewoners gaan naar de bestuursrechter om dit te voorkomen.  

Men kan zich vast nog herinneren dat Gemeente De Bilt eind vorig jaar T-Mobile vergunning verleende om aan het speelveld bij het Bakemakwartier in De Leyen een 30 meter hoge zendmast te plaatsen. Vlak daarvoor hadden bewoners via huis-aan-huis-bladen lucht gekregen van dit plan en bezwaar aangetekend. De Gemeente koos er voor om zich daarvan niets aan te trekken. De bewoners pikten dit natuurlijk niet en dienden bezwaarschriften in die door ruim 150 huishoudens uit de omringende straten werden gesteund.

Bezwaren
De bezwaren liepen erg uiteen maar centrale thema's waren toch wel het bederven van het uiterlijk van de wijk met een mast die boven de bomen uitsteekt, het risico dat dit met zich brengt doordat de mast op een kinderspeelveld wordt geplaatst, de risico's voor de gezondheid van de omwonenden en het feit dat de Gemeente niet eens weet waarvoor T-Mobile de mast wil gaan gebruiken. Daarnaast wenste de Gemeente ook geen rekening te houden met voorkeursbeleid zoals dit in vele gemeenten wordt gehanteerd en had zij zelf ook geen eigen visie op het plaatsen van telecomantennes ontwikkeld, ondanks oproepen vanuit de Gemeenteraad daartoe. Tot slot voelden de bewoners zich belazerd doordat er een procedure werd gevoerd waarbij zij ten onrechte voor voldongen feiten werden gesteld.

Bezwaar
Dit alles werd keurig in bezwaarschriften verwoord waarover de Gemeentelijke Bezwaarschriftencommissie zich heeft gebogen. Uiteindelijk was het oordeel van de Commissie, dat alle bezwaren ongegrond waren, behalve dat van de procedure. Maar dat vond de Commissie niet erg omdat de bewoners toch achteraf een bezwaarschrift hadden kunnen indienen. En vervolgens was B&W er als de kippen bij om te besluiten de vergunning te handhaven. Dit gebeurde dinsdag 24 oktober ondanks oproepen vanuit de Gemeenteraad om even pas op de plaats te maken en beter na te denken.

Vraag
Je vraagt je af wat de belangen van het gemeentebestuur bij deze beslissing zijn. In de gemeenteraad werden dan ook een aantal bijzonder kritische vragen gesteld. De bezwaarmakers kunnen zich natuurlijk in deze gang van zaken helemaal niet vinden en hebben aangekondigd in beroep te gaan bij de bestuursrechter. Ook zullen ze een voorlopige voorziening aanvragen om te voorkomen dat de antenne vast wordt gebouwd.

namens de bewoners Kees Boeken

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>