Burgemeester Öhmann van Coesfeld overhandigt een boek over Coesfeld aan burgemeester Potters.
Burgemeester Öhmann van Coesfeld overhandigt een boek over Coesfeld aan burgemeester Potters.

Afsluiting viering vriendschap De Bilt Coesfeld

Algemeen Algemeen

door Walter Eijndhoven

Stichting Jumelage De Bilt-Coesfeld sloot zaterdag 4 november de viering van haar 40-jarig jubileum af met een feestelijke bijeenkomst voor gemeente- en stichtingsbestuur, oud-bestuursleden en de vele organisatoren van uitwisselingsactiviteiten uit beide gemeenten. Leerlingen van het Kunstenhuis verzorgden een afwisselend programma van muziek, dans en toneel voor de vele genodigden, afgewisseld door diverse toespraken.

Beide gemeenten zijn er trots op dat deze vriendschap al veertig jaar duurt. Tijdens de bijeenkomst blikten burgemeesters Sjoerd Potters van De Bilt en Heinz Öhmann van Coesfeld en bestuursleden van de jumelage terug op een jubileumjaar vol activiteiten en blikten zij vooruit op de komende jaren. Met nieuwe energie, frisse ideeën en de inzet van vele medeorganisatoren hoopt het bestuur de jumelage inhoud en vorm te kunnen blijven geven.

Bigband
Het programma startte met diverse muziekstukken, waaronder muziek van Miles Davis, Glen Miller en Duke Ellington, gespeeld door de Bigband van het Kunstenhuis, onder leiding van Martin de Boer. Daarna nam burgemeester Sjoerd Potters het woord: 'Met een terugblik en vooral met een vooruitblik wil ik dit jubileumjaar feestelijk met u allen afsluiten. De verbinding tussen Coesfeld en De Bilt ontstond op 23 april 1977 en na een verlovingsperiode hebben wij elkaar het ja-woord gegeven. Wij vieren dit jaar een verbintenis van veertig jaar!, dat staat gelijk aan een half mensenleven'. Volgens Potter heeft deze periode van veertig jaar geleid tot vele inspirerende activiteiten tussen inwoners van beide gemeenten. Het onderwijs, de cultuur, de sport en het bedrijfsleven hebben al lange tijd baat bij deze vriendschapsband.

Vier domeinen
Potters ging kort in op vier domeinen: Allereerst het onderwijs. Leerlingen van groep 8 van de Patioschool maakten in mei een werkweek lang kennis met leerlingen van de Freiherr von Steinschule in Coesfeld. Op deze manier ontdekten zij de overeenkomsten en verschillen die er bestaan in leefomgeving en leren zij daarvoor open te staan, maken zij kennis met het onderwijs in een ander land en zien zij waar leeftijdsgenoten in Coesfeld zich voor interesseren. 'Het zou mooi zijn als wij volgend jaar een tegenbezoek kunnen organiseren, zodat meer kinderen betrokken raken bij deze stedenband. Vorig jaar liepen drie Coesfeldse studentes in de ouderenzorg stage in verpleeghuis De Biltse Hof', vertelt Potter.

Plaudern
Ook de cultuur is belangrijk binnen de jumelage. 'Plaudern' is een begrip geworden in De Bilt, ofwel gezellig kletsen. Dit gebeurt dan ook veel tijdens de activiteiten in De Bilt en Coesfeld, tijdens een fietstocht, een kunstmarkt of een kunstfestival. In De Bilt werd de laatste activiteit afgesloten met een waterorgelconcert, voortgekomen uit samenwerking van de vrijwillige brandweerkorpsen van Coesfeld-Lette en De Bilt.

Op het gebied van sport is vooral de tennissport erg belangrijk. In september deden diverse inwoners uit De Bilt mee aan het toernooi in Coesfeld. Potters: 'Ook hier ligt een mooie kans voor andere verenigingen die vooral ook hun jonge leden op pad kunnen sturen om kennis te maken met de sportcultuur in Duitsland'.

Het vierde domein betreft het bedrijfsleven. De Bilt is een broedplaats voor innovatie waar het gaat om duurzaamheid en zorg. 'Maar ook in Münsterland wordt steeds meer ingezet op duurzaamheid. De stad Münster, een grote stad vlakbij Coesfeld, heeft veel te bieden, onder andere één van de oudste universiteiten van Duitsland. Hier liggen kansen voor meer samenwerking', vertelt Potters. Duurzaamheid is een hot item in heel Europa. Ook Duitsland kiest voor lokale oplossingen. Jan Schets vloog onlangs met een zweefvliegtuig op zonne-energie van De Bilt naar Coesfeld. Een mooi voorbeeld van verbinding. Potters juicht het toe wanneer bedrijven uit De Bilt en Coesfeld van elkaar kunnenn leren en op zoek gaan naar meer uitwisseling.

Jongerenambassadeurs
De voortzetting van de band met Coesfeld staat of valt met de betrokkenheid van jonge mensen, die zorgen voor nieuwe energie en creatieve ideeën. Potters: 'Wij hebben daarom afgesproken dat Coesfeld en De Bilt ieder een jongerenambassadeur kiezen, die zich gaat inzetten voor verbinding met jongeren in beide gemeenten. Deze ambassadeurs, niet ouder dan 25 jaar, gaan samenwerken met de vrijwilligers én met de burgemeesters. Zij gaan op zoek naar nieuwe kansen voor het verleiden van jongeren om de verbinding aan te gaan'. Volgens Potters is het Soendafestival in De Bilt daarvoor een goed moment. Een technofestival waarop 15.000 jongeren afkomen en zo proberen verbinding aan te gaan. In deze tijd hopen beide burgemeesters samen de stedenband te kunnen verstevigen.

Eenwordingsproces
Burgemeester van Coesfeld Heinz Öhmann is het helemaal eens met zijn collega Potters. 'Nederland is en blijft een solidair land met een sterke economie en een gezonde traditie van ondernemerschap en solide overheidsfinanciën. Ooit geformuleerd door iemand, die ten tijde van de oprichting van de jumelage, pas tien jaar oud was, namelijk Mark Rutte', vertelt Öhmann. Hij vervolgt: 'Nederland stond aan de wieg van de Europese Economische Unie (EEG) en was daarmee één van de kernlanden van de Europese Unie: een Unie, een gemeenschap van staten die ons niet alleen een enorme economische ontwikkeling en vrijheid in Europa heeft gegeven, maar ons ook vrede heeft gebracht'. Toch ziet Öhmann steeds meer stemmen opgaan voor rechts-nationalistische partijen, partijen die mensen uitsluiten en 'mijn land eerst' scanderen. Hierbij refereert hij vooral naar de Brexit, Baskenland, Corsica, Venetië, Schotland en Catalonië. Volgens Öhmann een gevaarlijke ontwikkeling. 'Het is de taak van Nederland en Duitsland om het Europese eenwordingsproces nieuw leven in te blazen. Tegen deze achtergrond is een jumelage van steden geen model voor het verleden, maar een belangrijk element van de toekomst. Stedenpartnerschappen bevorderen wederzijds begrip en daarom is jumelage nu meer dan ooit nodig', aldus Öhmann. Coesfeld is trots op haar vriendschap met De Bilt. Een vriendschap die al veertig jaar heel hecht is.

Verbondenheid
Ook Brigitte Exner, voorzitter van de jumelage in Coesfeld kijkt terug op veertig mooie jaren en de verbondenheid met beide gemeenten. Exner: 'Dit partnerschap betekent veel voor ons en die vriendschap gaat heel ver. Beide gemeenten hebben een boom uit elkaars gemeente, De Bilt heeft een Coesfeldzaal en Coesfeld heeft een De Biltzaal, Coesfeld heeft haar Stadtkapelle en De Bilt haar KBH. Muziek, kunst en cultuur verenigen beide gemeenten, waaruit vele vriendschappen zijn ontstaan'. Ook Exner blikt graag naar de toekomst. Hoe kunnen wij meer jeugd betrekken bij de stedenband? Zonder jeugd immers geen toekomst voor de jumelage. Eén van die ideeën is hen te bereiken via social media, zodat meer contacten ontstaan tussen jongeren van De Bilt en Coesfeld en de vriendschap nog lang zal kunnen voortduren.

De toneelgroep van het Kunstenhuis speelt een stuk van Icarus.
Na de afsluiting aan de borrel.
Het publiek is dolenthousiast.