Voorzitter Christien verwelkomt iedereen.
Voorzitter Christien verwelkomt iedereen.

1725 Oegandese meisjes een jaar naar school

Algemeen Algemeen

Op vrijdag 27 oktober zagen 150 bezoekers van het Soroptimist FilmFeest in Bilthoven de bioscoopfilm Hidden Figures. Het benefietevenement bracht 8500 euro op voor AFRIpads, een stichting die gratis wasbaar maandverband verstrekt aan meisjes in Oeganda.

Netwerkorganisatie Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven organiseerde het Soroptimist FilmFeest voor de tweede keer. Wederom deed de Tuinzaal van Huize Het Oosten dienst als mooie bioscoopzaal. Zo'n 20 lokale ondernemers maakten van het Soroptimist FilmFeest een nog groter succes door als sponsor de opbrengst te verhogen, of een bijdrage te leveren aan de loterij en een wijnverkoop.

AFRIpads Foundation
De opbrengst van het Soroptimist FilmFeest gaat naar AFRIpads Foundation. Die stichting voorziet meisjes van het platteland van Oeganda van gratis wasbaar maandverband. De meisjes zullen niet meer elke maand een week hun lessen missen. Zo zorgt AFRIpads ervoor dat ze niet zover achterop raken dat ze uiteindelijk met school zouden stoppen. Daarnaast geeft AFRIpads voorlichting. De stichting is opgericht door Sanne Bolkenstein, die is opgegroeid in Bilthoven. Afgelopen voorjaar won Sanne een bijzondere award: ze werd Vrouwen van Nu Verschilmaker 2017. Die prijs is een landelijke erkenning voor haar mooie initiatief.

Naar school
Voorzitter van de Soroptimisten Christien Timmer: 'Met het FilmFeest konden 150 Bilthovenaren lekker een avondje naar de film én hebben we 5750 euro opgehaald. Stichting Wilde Ganzen vergroot deze opbrengst met 50%, waardoor we uitkomen op het prachtige bedrag van ruim 8600 euro. Voor dat geld kunnen 1725 van de armste meisjes in Oeganda gratis een setje wasbaar maandverband krijgen. Die meisjes kunnen nu weer een jaar gewoon naar school. Als lokale serviceclub voor vrouwen zijn wij ontzettend trots op dit resultaat. We danken iedereen die eraan heeft bijgedragen.'

Jubileumeditie Bridgedrive
Deze maand organiseert Soroptimistclub De Bilt-Bilthoven nog twee activiteiten die geld zullen opbrengen voor de schoolmeisjes in Oeganda. Naast het FilmFeest voor volwassenen is er ook één voor kinderen: leerlingen van de Julianaschool gaan op vrijdag 17 november naar 'de bioscoop'. En woensdag 1 november vieren de Soroptimisten een jubileum: voor het twintigste achtereenvolgende jaar organiseren ze een Bridgedrive voor het goede doel, ditmaal in de Woudkapel. Zie www.soroptimist.nl voor meer informatie over de activiteiten van de Soroptimisten. (Tjitske Visscher)