Logo vierklank.nl
Gwen en Natasja komen op 17 november opnieuw naar Bouman Boeken in De Bilt.
Gwen en Natasja komen op 17 november opnieuw naar Bouman Boeken in De Bilt.
Algemeen

Laat je los leven met poëzie

door Henk van de Bunt

Natasja ten Broeke gaf recent een dichtbundel uit: 'Los laten leven'. Maar Natasja wil meer. Zij wil onder andere kinderen leren om hun emoties onder woorden te brengen, het liefst in dichtvorm. Natasja begon een rondgang op basisscholen met een gastles in groep 7. Vrijdag 17 november (om 16.00 uur) presenteert en signeert zij haar boek bij Bouwman Boeken aan de Hessenweg in De Bilt.

Rond haar veertiende begon Natasja met schrijven van (korte) gedichten, later aangemoedigd door haar lerares Frans: 'Het eerste schriftje heb ik nog steeds. In de loop der jaren schreef ik dikwijls, maar het was nooit geordend of verzameld in één boekje. Begin 2017 ben ik alles ben gaan verzamelen vanuit alle losse blaadjes en kattenbelletjes. Zo ontstond Los Laten Leven, een dichtbundel met ruim 130 (nieuwe) gedichten. Ik wil dolgraag de dichtvorm - mijn dichtvorm - uitbrengen en uitdragen aan zoveel mogelijk mensen. De tweede oplage van Los Laten Leven is in bestelling. Ik ben dankbaar voor de boeken die reeds verkocht zijn en de warme waardering die ik mag ontvangen over mijn werk. Het in- en aanvoelen van emoties in geluk, liefde en verdriet, wordt mooi gedeeld en ontvangen onder de lezers. Bij menig schrijver houdt het op ná het uitbrengen van het boek, echter ik wil verder'.

Gastles
Natasja: 'Vandaar dat ik af en toe een gastles geef op basisscholen. Hier geef ik les in het maken van gedichten met kinderen in groep 7 of 8. Ik doe dat met behulp van onder andere een 'mindmap'. Dat is een diagram opgebouwd uit begrippen, teksten, relaties en/of plaatjes, die zijn geordend in de vorm van een boomstructuur rond een centraal thema. Het is een hulpmiddel om creatieve processen te ondersteunen en bij leren en onthouden. Daar hangt dan weer een wedstrijd aan vast. En van alle winnaars van verschillende basisscholen komt er één hoofdprijs. Dat is een gedrukte versie in Los laten leven deel 2. Deze zal over een half jaar uitkomen. Natasja (42): 'Met een gedicht kun je de boosheid aan de kant duwen'. Ook meent ze, dat poëzie de functie heeft om harde woorden als 'dood' te verzachten met termen als 'leeft voort'. Zij vervolgt: 'Niemand kent het woord 'abrupt', maar wanneer ik mijn rijmelarij voorlees met een zin als 'de condens die je in één veeg laat verdwijnen' wordt het duidelijker.

Voordragen
'Daarnaast vind ik het erg leuk om gedichten persoonlijk voor te dragen in bibliotheken, verzorgingstehuizen en (lokale) boekhandels'. Zo ontstond de boekpresentatie, die op 17 november in De Bilt gepland staat. 'Dit zal ik doen samen met één van de leerlingen uit groep 7 van een basisschool te Loosdrecht. Zij schreef het mooiste gedicht van haar groep en ik herken veel van mezelf in haar talent'.

Gwen zal op 17 november er dus bij zijn en een kijkje in de keuken worden gegund bij het voordragen van je eigen gedichten aan anderen. Natasja: 'Ik hoop dat zij hier net zoveel kracht en energie uithaalt als dat ik dat doe. Zodat zij ook de jeugd aantrekt om emotie te laten leven in dichtkunst. Onder de aanwezigen zal ik één of meerdere boeken verloten. Als klap op de vuurpijl zullen één of meerdere gedichten live worden gezongen door Tania van Raai (operazangeres). Tevens komt er van mijn merk ook een kaartenserie. Losse gedichten in eigen huisstijl gedrukt op a5 en a6 en te verkrijgen in winkels en net als het boek en de cd met de gezongen gedichten van Tania ook op mijn website www.shebyme.nl.

Lezersactie
Natasja ten Broeke heeft een aantal exemplaren van Los Laten Leven gratis ter beschikking gesteld voor lezers van De Vierklank. Om in aanmerking te komen voor een exemplaar stuurt u een mailtje naar info@vierklank.nl met als onderwerp 'Los Laten Leven'. Onder de belangstellenden voor de kaarten op maandag 13 november verloot.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=vierklank.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>